Művészeti vezetés

Csaba Péter

Csaba Péter Kolozsvárott született 1952-ben. Ötévesen kezdett hegedülni Zsurka Péternél, zeneszerzés tanára Terényi Ede volt. Tanulmányait a bukaresti Porumbescu Zeneakadémián végezte, majd több nemzetközi megmérettetésen, köztük a genovai Paganini-versenyen ért el előkelő helyezést. Muzsikusként bejárta a világot, s nemcsak hegedűművészként, hanem karmesterként is sikerrel lépett pódiumra. 1983 óta Franciaországban, Lyonban él.

Csaba Péter a Musica Gier Kamarazenei Fesztivál, a Solistes de Lyon és a Virtuosi di Kuhmo kamarazenekarok alapítója, a svédországi Lappföldi Fesztivál és fiatal tehetségeket támogató Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó vendégkarmestere. A lyoni Zeneművészeti Főiskola professzora, 2010-ig a Besancon-i Szimfonikus Zenekar és Operaház igazgatója, 2001 óta a spanyol Santanderi Encuentro Zenei Fesztivál művészeti vezetője.

Rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze elnyerte Az év legjobb felvétele címet az USA-ban. 2000-ben a világ legnagyobb kamarazenei fesztiváljának volt igazgatója a finnországi Kuhmóban. 2002-ben a svéd zeneéletért folytatott tevékenységéért, valamint a világ zeneművészeti értékeinek terjesztéséért és kiváló művészi teljesítményeiért a Svéd Királyi Akadémia rendes tagjává választotta.

Lemezfelvételeit a Caprice, az Ondine, a Bis, Clawes, a Praga Harmonia Mundi és a Hungaroton Classic kiadók jelentették meg, az elmúlt években pedig több CD felvételen is vezényelte a MÁV Szimfonikusokat. Számos kortárs zeneszerző ajánlotta számára kompozícióit, köztük Krzysztof Penderecki, Alfred Schnittke, Henry Dutilleux, Sofija Gubajdulina, Kurtág György, Erik Bergman, Betsy Jolas. Olyan művészekkel lépett pódiumra, mint Pierre Fournier, Natalia Gutman, Dimitrij Bashkirov, Trulls Mörk, Pieter Wispelwey, Maria Tipo, Oleg Kagan, Christian Zimmermann, Pierre-Laurent Aimard, Tabea Zimmermann, James Galway, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Frankl Péter, Gulyás Márta, Simon Albert, Baráti Kristóf, Várjon Dénes, Várdai István.

Csaba Péter a 2012-2013-as évadtól kezdve a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője.