Hírek

Elhunyt Oberfrank Géza, a zenekar egykori vezető karmestere2015.01.12

Életének 78. évében, hosszú betegség után január 12-én elhunyt Oberfrank Géza érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Operaház Liszt-díjas karmestere és örökös tagja - adta hírül az intézmény. Oberfrank Géza 1976-tól 1983-ig, 6 éven át volt a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. 

Oberfrank Géza 1961-ben, művészdiplomája megszerzésének évében csatlakozott az Operaházhoz; karmesterként a Vérnásszal mutatkozott be 1964-ben. 1973-tól négy éven át a berlini Komische Oper főzeneigazgatója volt, később - a MÁV Szimfonikus Zenekar mellett - a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetéséért felelt különböző posztokon.

1989-től ismét a Magyar Állami Operaház társulatának tagja volt; 2010-ig az OperaStúdiót is irányította, számtalan fiatal művészt készítve fel a pályára, szerepekre. 1989-ben zeneigazgatói kinevezést kapott, majd 1994-től három éven át az intézmény főzeneigazgatója volt. Oberfrank Géza operarendezőként is bemutatkozott: Budapesten a Háry Jánost, Szegeden többek közt a Carment, Az álarcosbált és a Vérnászt állította színpadra.

Számos magyar mű ősbemutatója – például Szokolay Szávitri, valamint Margit című operája – fűződik a nevéhez, Berlinben pedig az ő zenei irányításával mutatták be a Háry Jánost. Erkel Dózsa György című műve néhány héttel ezelőtt az ő átdolgozásában került színre az Erkel Színházban.