Sajtómegjelenések

Kobayashi Ken-Ichiro vezényelt a 70 éves MÁV Szimfonikusok gálakoncertjén2015.05.06

A MÁV Szimfonikus Zenekar, melynek nevével a zenetörténet meghatározó pillanatai fonódtak egybe, felvállalta azt a küldetést, hogy zeneértő, a művészetekre, a világ sokszínűségére nyitott nemzedékeket neveljen ki – jelentette ki Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára az együttes 70. jubileumi gálahangversenyén.

A Zeneakadémia Nagytermében tartott eseményen az államtitkár, egyúttal a zenekar fővédnöke hangsúlyozta: a fenntartható, folyamatos fejlődésre csak egy kultúrájára büszke, művelt ország képes, és ebben a fejlődésben a MÁV Szimfonikusoknak hetven éve fontos szerep jut.

A teltházas 70. jubileumi gálakoncerten a zenekarral régóta szakmai és baráti viszonyt ápoló, világhírű japán dirigens, Kobayashi Ken-Ichiro vezényelte Csajkovszkij, Muszorgszkij és Ravel műveit. A zongoránál a 25 éves japán szólistát, Kaneko Miyujit hallhatta a közönség.

A MÁV Szimfonikus Zenekart 1945-ben alapította a vasúttársaság akkori igazgatója azzal a céllal, hogy a vasút kultúrát is szállítson. Sokan köszönhetik első komolyzenei élményüket az együttesnek: Gördülő opera elnevezésű, országjáró hangversenysorozatuk évtizedeken át színesítette a vidéki nagyvárosok kulturális palettáját. A MÁV Szimfonikusokat ma már a világ élvonalbeli együttesei között tartják számon: a leghíresebb koncerttermekben, a legnagyobb művészekkel dolgoztak, lemezfelvételeiket világhírű kiadók jegyzik.

Luciano Pavarotti, Kiri Te Kanawa, Roberto Alagna, Ránki Dezső, Miklósa Erika, Ferencsik János, Kocsis Zoltán, James Levine, Moshe Atzmon – csak néhány név a komolyzenei világ legnagyobb énekesei és karmesterei közül, akikkel a zenekar együttműködött. Zenetörténeti jelentőségű koncertek fémjelzik az együttes pályafutását: ők játszottak például a II. János Pál pápa tiszteletére rendezett koncerten, a Három Tenor egyik gálahangversenyén, és Luciano Pavarotti búcsúkoncert-sorozatának több állomásán is. A MÁV Szimfonikusoknak köszönhető a magyar Himnusz eredeti, Erkel Ferenc-féle változata is, amely rögzítése óta minden magyar olimpikon és élsportoló dobogóra lépésekor felcsendül.

(Nemzeti Fejlesztési Minisztérium)