Hírek

Zenés állatkerti esték - a MÁV Szimfonikusokkal2015.06.02

A legnépszerűbb Strauss melódiák csendülnek fel augusztus 21-én a Budapesti Állatkertben a MÁV Szimfonikusok közreműködésével. A szabadtéri hangverseny a július elején induló, évek óta nagy sikerrel zajló "Zenés Állatkerti Esték" sorozat záró darabja, Csurgó Tamás vezényletével.

Az osztrák zenész dinasztia műveit szinte mindenki ismeri és szereti. Dallamos, könnyed, fülbemászó darabokról van szó, amelyek a hangversenyprogramok örök műsorszámai. Pedig az elhíresült muzsikus család feje, idősebb Johann Strauss nem akarta hogy fiai – Johann, Josef és Eduard – zenészek legyenek. A két fiatalabb Strauss mérnökként, illetve pénzügyi területen próbált boldogulni, az ifjabb Johann Strauss azonban fellázadt az apai szigor ellen, és zenésszé vált. Forradalmi lendülettel szakított kora zenei hagyományaival, és népszerű, az utca emberét megragadó zenei elemeket épített műveibe. A hegedűt középpontba helyezve komponált, majd továbbcsiszolta az osztrák népi tánckultúra dallambőségét és ritmikáját, igazi magaslatokba emelve a keringőt.

A 19. század elejétől kezdve a keringő meghódította Bécs városát. Az ifjabb Johann Straussnak idővel már annyi koncertmeghívása volt, hogy az addig mérnökként dolgozó, de szintén muzikális öccsét is bevonta a munkába. Josef Strauss egy ideig Johann zenekarában játszott, majd saját együttest alapított, 1870-ben pedig átvette fivérétől az udvari bálok vezetésének feladatát. Hamar utolérte bátyja népszerűségét, hisz több száz keringőt és polkát komponált; egyik legismertebb műve a hangversenyen is elhangzó Szférák zenéje – keringő. A későbbiekben a legifjabb Strauss-fiú, Eduárd vált a dinasztia világhírének megalapozójává: kitűnő érzékkel szervezte hangversenyeiket, intézte pénzügyeiket és tette nemzetközileg is ismertté a bécsi keringőt.  Az augusztusi koncerten a Bahn frei polkát hallhatjuk tőle.

Az igazi klasszikusok, a legismertebb polkák és keringők természetesen az ifjabb Johann Strauss nevéhez fűződnek. Állatkerti koncertünkön egy sor jól ismert dallam felcsendül, így például a Tere-fere polka, a Denevér – nyitány, a Cigánybáró – nyitány, a Vadászat polka, a Tik-tak polka, az Éljen a magyar polka, a Pizzicato polka, a Tavaszi hangok – keringő, a Déli rózsák – keringő, és az osztrákok nemzeti himnuszaként is emlegetett Kék Duna keringő. Az idén 70 éves fennállását ünneplő MÁV Szimfonikusokat ezúttal Csurgó Tamás vezényli.

A "Zenés Állatkerti Estéket" a hangulatos Nagy-tó partjának közelében rendezik; a koncertek 20:30-kor kezdődnek, de a koncertjeggyel már 19 órától be lehet lépni a kertbe. Az érdeklődők meglátogathatják az Akváriumot és a Pálmaházat, gyönyörködhetnek a tóparti naplementében, az öreg platánfák alatt gyertyafénynél vacsorázhatnak az Állatkert éttermében, és nyitva tart a pálmaházi Gundel Kávézó terasza is, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a tóra.

Jegyvásárlás: http://www.jegymester.hu/hun/Production/340040/Strauss-polkak-es-keringok