Hírek

Új zenekari CD - Weiner Leó: Csongor és Tünde2016.02.18

Weiner Leó Csongor és Tünde című balettzenéjének 1959-es feldolgozását rögzítette lemezre a MÁV Szimfonikus Zenekar, egy 14 tételes zenekari szvit formájában. A CD 2016. februárjában jelent meg a Naxos kiadó gondozásában. A felvétel Weiner brácsára és zenekarra írt Balladájával kezdődik Szűcs Máté, a Berlini Filharmonikusok brácsa szólamvezetője előadásában; vezényel: Csányi Valéria.

A kétszeres Kossuth-díjas Weiner Leó (1885 - 1960) muzsikusok nemzedékeit tanította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, csaknem 50 éven át. Számos díj és magas rangú elismerés birtokosa, akinek zeneszerzőként is meredeken felfelé ívelt pályája. Zenei világát a sokszínűség és fantázia, a mesteri hangszerelés, valamint a lírai érzelmek jellemzik.

A Csongor és Tündét egyik fő művének tekintette, amely kezdetben mint Vörösmarty művének kísérőzenéje, majd önálló balettzene formájában hódította meg a hallgatóságot. Összesen egyébként négy zenekari szvit készült; az 1959-ben keletkezett, 14 tételes verzió kéziratát a Magyar Állami Operaház őrizte meg az utókor számára. A brácsára és zenekarra írt, impresszionista Ballada op. 28 egy korábbi, klarinétra és zongorára írt Balladájának átdolgozása.

Bővebb információ a Naxos kiadó honlapján olvasható a lemezről, ahol belehallgathat a felvételbe, illetve kritikát is olvashat a lemezről: http://www.naxos.com/catalogue/item.asp?item_code=8.573491