Hírek

Változás!2018.01.11

Egészségügyi okok miatt Dimitrij Jurovszkij lemondta a január 18-i és 20-i koncerten való szereplését. Helyette Victor Aviat áll a karmesteri pulpitusra.

Victor Aviat Montpellier-ben született 1982-ben.

Zongorát, orgonát, oboát és zeneszerzést tanult Párizsban, Genfben és Zürichben. Oboajátékának színvonalára jellemző, hogy játszott Berlinben a Karajan Akadémia zenekarában, a Luzerni Fesztivál zenekarában, a Zürichi Operaház zenekarában és a Budapesti Fesztiválzenekarban.

2009-ben határozta el, hogy karmester lesz, a Lipcsei Zenei és Drámai Egyetemen, majd a Zürichi Művészeti Egyetemen végezte tanulmányait. Ezekben az években megalapította a Zürich Orchestra nevű együttest, amely a város legjobb zenekarainak muzsikusaiból állt össze, ennek kapcsán olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Nikolaus Harnancourt, Emmanuel Krivine és Fischer Iván, aki bíztatta őt a karmesteri pályára és egy ideig asszisztensként meghívta a Budapesti Fesztiválzenekarhoz is.

Nemzetközi karrierje 2014-ben kezdődött, amikor bekerült a Salzburgi Fesztivál Karmesterversenyének döntőjébe. Ennek eredményeképpen meghívást kapott egy sor európai város zenekarához, többek között Luxemburg, Montpellier, Konzerthaus Berlin, Lille, Bern, Aarhus.

A Lyoni Operaházban Offenbach Carotte király című, eddig soha elő nem adott operájának első előadását vezényelte, amelyet több rádió és televízió közvetített és komoly nemzetközi elismerést aratott.

A híres Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar 2016-ban „fiatal karmester” státuszban szerződtette.