Sajtómegjelenések

A hangszerek csodálatos világa2013.10.30

Milyen hangszer az oboa, szépen szól-e a klarinét, miért sír a hegedű, kürt-e az angolkürt? Talán ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak újpesti iskolások és óvodások, hiszen folytatódik a MÁV Szimfonikus Zenekar hangszerbemutató zenei bérlete az Ady Endre Művelődési házban.

A hangszerek varázslatos világát mutatja be a MÁV-szimfonikusok rendhagyó zeneóra-sorozata, amelynek célja, hogy a gyerekek – óvodások és iskolások – megismerjék a különböző hangszereket, megtanuljanak figyelni a zenére, megtapasztalják az együtt muzsikálás élményét. A sorozat már egyszer sikerrel ment az Adyban, és a MÁV Szimfonikus Zenekar amúgy is kötődik Újpesthez, mert az önkormányzat a zenekar kiemelt támogatója. Külön foglalkozásokon mutatják be a vonós, a fafúvós, a rézfúvós és az ütőhangszereket.

– Darabokra szedtem a szimfonikus zenekart, így a kicsik könnyebben megismerik a hangszereket. De nagyon sokat énekelünk is a gyerekekkel, mert szeretném, ha tudnák, hogy a saját hangjuk az a hangszer, amelyet a legkönnyebb használniuk. Ilyen a taps is – mondja Ácsné Székely Edit fuvolaművész, az interaktív zenés délelőttök és délutánok vezetője.

A gyerekek az foglalkozásokon megismerhetik a hangszerek történetét, és azt is, hogy milyen anyagból készülnek a különféle instrumentumok. Olyan alapismereteket kapnak, amelyek fölkelthetik az érdeklődésüket a zene iránt.

– Szeretném, ha a gyerekek tanulnának hangszeren játszani. Hiszen ez az önkifejezés egyik legjobb formája. Nálunk hallhatják, hogy milyen hangulatot áraszt egy-egy hangszer hangja. Így idejekorán eldönthetik, hogy melyik tetszik nekik a leginkább, könnyebben választhatnak közülük. Amikor én kiskoromban először meghallottam a fuvola hangját, annyira lenyűgözött, hogy egyértelmű volt: fuvolista leszek – teszi hozzá a muzsikus.

Igaz, szerinte minden hangszernek más személyisége van, amihez talán hasonul a zenész személyisége is. Vagyis lehet, hogy a hangszer választ zenészt, és nem fordítva.

http://ujpest.hu/hir/6126/A_hangszerek_varazslatos_vilaga/