A MÁV Szimfonikus Zenekar ZENÉBEN UTAZIK 2023-ban is!

A MÁV Szimfonikus Zenekar 2023-ban is ragyogó programokkal várja a klasszikus zene rajongóit. Bérletes koncertjeink törzsközönége és a zenekar baráti körének tagjai olyan közösséget alkotnak, amelyhez érdemes csatlakozni, hiszen a minőségi hangversenyek a zenei élményen túl a személyes találkozások örömét is jelentik.

 

A zenekar 1947-től tart bérletes előadásokat Budapesten olyan rangos koncerttermekben, mint a Zeneakadémia, a Müpa, a csodálatos Festetics Palota, neves karmesterek és kiváló szólisták közreműködésével.

A 2022/23-as évad második felében, azaz 2023. január 12-én indul a nagy sikernek örvendő, négy hangversenyből álló Szőke Tibor-mesterbérlet a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Az első koncerten – január 12-én, Beethoven-estre várjuk a közönséget Kovács János vezényletével. Beethoven csodálatra méltó életművéből az I. és az V. („Sors”) szimfónia csendül föl, közöttük pedig a szerző egyik fiatalkori műve, az Ah perfido! (Ó, te álnok!) kezdetű hangversenyária, Kolonits Klára szoprán közreműködésével. Noha Beethoventől abban az időben még nagyon távol állt az opera világa, ez a mű mégis sikeres lett, már a zeneszerző életében és azóta is gyakran elhangzik hangversenyeken.

A második hangversenyre Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmesterének vezényletével, február 9-én kerül sor. Műsoron Mahler és Csajkovszkij remekművei szerepelnek. Az est közreműködője Elisabeth Leonskaja zongoraművész, egy élő legenda, aki 1945-ben született Tbilisziben és 1978 óta Ausztriában él. A világ leghíresebb koncerttermeiben szerepel és számos hanglemeze jelent meg.  Előadásában Csajkovszkij: II.  (G-dúr) zongoraversenyét hallhatja a közönség. A hangverseny Mahler I. szimfóniájával fejeződik be, amely eredetileg öt tételes volt, de a második tételt később a szerző kivette. Ez a tétel a Blumine, egy szép, romantikus virágzene, amely a hangverseny nyitányaként szerepel, és feltétlenül megérdemli, hogy a mai közönség is megismerje.

A tavasz közeledtével2023. március 16-án, igazi világsztárokkal lép zenekarunk színpadra. A szólista, a legendás orosz hegedűiskola folytatója, Maxim Vengerov hegedűművész lesz, akinek játékát megbabonázva hallgatják a világ minden táján. A Beethoven Forever című est karmestere Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok állandó vendégkarmestere, aki ragyogó hegedűművészi pályafutásának tapasztalataival, rendkívül érzékletesen vezényel minden alkalommal. Műsoron Beethoven III. (Eroica) szimfóniája szerepel, „a hősiesség, a hősi magatartás himnusza” – írta a műről Bartha Dénes zenetörténész, valamint Beethoven híres Hegedűversenye, Maxim Vengerov előadásában.

A Mesterbérlet negyedik hangversenyén, május 4-én, a Romantika géniuszai című esten Berlioz és Liszt népszerű műveit hallhatja a közönség a Grammy-díjas Charles Dutoit vezényletével. A két zeneszerző 1830 körül ismerkedett meg és kötött barátságot egymással. Ketten, közösen alkották meg a szimfonikus költemény eszméjét. A hangversenyen Liszt első zongoraversenye – Esz-dúr zongoraverseny – hangzik el, Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész előadásában, valamint Berlioz Római karnevál – nyitánya és a Fantasztikus szimfónia című műve, mely ma is modernnek hat a benne végig vonuló és sok alakot öltő fixa idea révén.

További részletek és bérletvásárlás: https://mavzenekar.hu/szoke-tibor-mesterberlet-2022-2023/

Zenei élményekben gazdag, boldog új évet kíván mindenkinek a MÁV Szimfonikus Zenekar!