Cyprien Katsaris érkezik a MÁV Szimfonikus Zenekarhoz

November 24-én zenekarunk Kapcsolódások címmel ad koncertet a Zeneakadémián Cyprien Katsaris francia-ciprusi zongoraművész közreműködésével.

 

Ha a hangverseny műsorára tekintünk, azonnal látjuk, hogy ez alkalommal olyan három nagy zeneszerzőtől választott Farkas Róbert karmester műveket, akik közel azonos időkben is éltek és alkottak. A kapcsolódások évszámokban: Beethoven (1770-1827), Schubert (1797-1828), Liszt pedig (1811-1886).

Érdemes tudni, hogy Beethoven Athén romjai című darabja a zeneszerző magyar kapcsolatának egyik gyümölcse. 1812-ben, a Pesti Német Színház ünnepélyes felavatására két egyfelvonásos színművet írt August von Kotzebue (1761-1819) német író. Az első címe „István király”, ehhez írta Beethoven magyar verbunkos elemeket is felhasználó István király nyitányát.

Ezen az esten a második színmű, az Athén romjai nyitánya hangzik el. Ez nem valódi történetet feldolgozó dráma, hanem az abban a korban még divatos allegorikus színjáték, amelyhez Beethoven nyolc tételből álló, kórust és zenekart foglalkoztató kísérőzenét írt.

Liszt életművében nagyon sok olyan művet találunk, amelyben idősebb pályatársai és kortársai iránti tisztelete jeléül egyes műveikből feldolgozásokat készített és ezeket rendszeresen játszotta zongoraestjein. Izgalmas lesz meghallgatni tőle az eredeti Beethoven mű Fantázia címet viselő parafrázisát, amely nem követi a színmű cselekményét, egyszerűen zenei alapanyagként használta egy rendkívül hatásos, virtuóz zongoraverseny-szerű műhöz, amely azonban bárhol és bármikor megszólal, ráirányítja a hallgatók figyelmét szülőhazájára.

Franz Schubert a korai romantika egyik legnagyobb zeneszerzője. Művei között találunk remek szimfóniákat, zongoraműveket, kamarazene műveket, igazi műfaja azonban a dal volt. Több, mint 600 dalt komponált.  A vándor (Der Wanderer) című dala mind között az egyik legszomorúbb. 1821-ben komponálta Georg Philipp Schmidt német költő versére. Liszt Ferenc e dal nyomán alkotta meg virtuóz hangversenydarabját zongorára és zenekarra, mely ezen az estén a kitűnő Cyprien Katsaris zongoraművész közreműködésével hallható.

A hangverseny befejező száma Schubert utolsó szimfóniája, amelyet kevéssel halála előtt szerzett és amelynek nagyszerűségét azzal fejezi ki az utókor, hogy a darabot egyszerűen „A Nagy” C-dúr szimfóniaként emlegeti. Négytételes, szerkesztésében a hatalmas példakép, Beethoven példáját követi, méreteiben, harmóniavilágának változatosságában azonban ez a mű már a romantika jegyeit viseli magán. A szimfóniát halála után 10 évvel mutatta be Mendelssohn a lipcsei Gewandhaus Zenekerral.

A hangverseny szólistája Cyprien Katsaris francia zongoraművész, igazi világnagyság, aki sok szállal kötődik Liszt Ferenchez. Első zenekari hangversenyén, 15 éves korában Liszt Magyar fantáziáját játszotta. 2006-ban Weimarban, a zeneszerző hajdani lakóházában tartott mesterkurzust, Liszt óta először.

Az est karmestere Farkas Róbert, zenekarunk vezető karmestere. Tanulmányainak első szakaszát a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte, majd a Berlini Zeneművészeti Főiskolán fejezte be. Németországban több város operaházaiban vezényel rendszeresen, de gyakran fellép itthoni zenekarok hangversenyein is.

Jegyvásárlás: https://mav.jegy.hu/program/kapcsolodasok-beethoven-liszt-schubert-cyprien-katsaris-farkas-robert-e2-133726