MOZART / BARTÓK (Gyöngyösi Ivett, Takács-Nagy Gábor) MŰSORVÁLTOZÁS!

 LISZT ACADEMY 
 NAGYTEREM

 2022. MÁRCIUS 11. 
 PÉNTEK 19:00 

PROGRAM

Mozart: Idomeneo-nyitány K.366
Mozart: A-dúr zongoraverseny K.488
Bartók: Concerto

FEATURING
Gyöngyösi Ivett (zongora)

CONDUCTOR
Gábor Takács-Nagy

Klara Min zongoraművész betegsége miatt hangversenyünkön Gyöngyösi Ivett, a többszörös díjnyertes fiatal tehetség lép színpadra Zenekarunkkal. A nagyközönség Ivettet a Virtuózok című televíziós tehetségkutató műsorból is ismerheti, amit 2014-ben kategóriájában megnyert. A zsűri és a közönség előszeretettel hasonlította játékát Fischer Annie-éhoz.

Előadásában Mozart K.488 számú A-dúr zongoraversenyét halljuk, amely a zeneszerző egyik legnépszerűbb műve. Két szélső tétele a zavartalan, napsugaras öröm hangján szólal meg, a közöttük felcsendülő lassú tétel viszont a csendes, elégikus bánat utolérhetetlenül gyönyörű kifejezése.

Bartók a világháború és az amerikai emigráció évei alatt, 1943-44-ben komponálta utolsó befejezett zenekari művét. Küzdelem a betegséggel, anyagi gondok, honvágy és aggódás közepette írta meg a művet Szergej Kuszevickij, a híres amerikai karmester felkérése nyomán. „A mű általános hangulata – a tréfás második tételtől eltekintve – fokozatos átmenetet képvisel az első tétel komolyságától és a harmadik gyászos sirató-énekétől a zárótétel életigenléséig. E szimfónia-szerű zenekari műnek a címét az egyes hangszerek vagy hangszercsoportok koncertáló vagy szólisztikus kezelésmódja magyarázza.” – írta a műről ő maga.