[:hu]Üdvözlet Párizsból![:en]Greetings from Paris[:]

[:hu]

 LISZT ACADEMY 
 NAGYTEREM 

 2019. DECEMBER 4.
 SZERDA 19.00 

PROGRAM

Ravel: Lúdanyó meséi

Mozart: d-moll zongoraverseny KV.466

Saint-Saëns: Orgonaszimfónia

FEATURING
Farkas Gábor (zongora)

Kováts Péter (orgona)

CONDUCTOR
Charles Dutoit

A 83 éves Dutoit igazi világsztár karmester, aki 24 nagy szimfonikus zenekarral készített hanglemezfelvételt, több egyetem díszdoktora, több mint 40 díjat és kitüntetést kapott különböző országokban, köztük a Francia Köztársasági Elnök nagydíját és a legmagasabb kanadai állami kitüntetést. Tíz alkalommal jelölték Grammy-díjra, és kétszer meg is kapta azt. Huszonöt évig volt a Montreáli Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, majd Philadelphia, az Orchestre National de France, a Tokiói NHK Szimfonikus Zenekar következett, 2009 óta pedig a londoni Royal Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója. Dutoit a Francia Svájcban született, magával hozta a francia kultúra örökségét. Budapesti hangversenyén is a francia zene két kiemelkedően nagy alkotója, Maurice Ravel és Camille Saint-Saëns egy-egy emblematikus művét mutatja be. Ravel műve, a Lúdanyó meséi a XX. század eleji francia zene végtelen színgazdagságával nyűgöz le, Saint-Saëns III., úgynevezett „Orgonaszimfóniája” a XIX. századi francia zene kimeríthetetlen dallamosságát és a romantikára jellemző, méltóságteljes ünnepélyességét hozza el.

A hangversenyen színpadra lép majd Gábor Farkas zongoraművész is. A fiatal művész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát, ma már ennek az iskolának tanára.  Több rangos nemzetközi versenyen nyert első díjat. 2008-ban Junior Prima díjjal tüntették ki. Fellépett Bécs, Berlin, Stuttgart, Firenze, Párizs, London, Helsinki, Peking, Weimar legrangosabb hangversenytermeiben. 2011-ben a jubileumi Liszt-év ünnepi nyitóhangversenyén, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Nemzeti Filharmonikusokkal játszott, Kocsis Zoltán vezényletével. Ezen az estén Mozart egyik kiemelkedő, d-moll zongoraversenyét játssza, mely Mozart legnépszerűbb, legtöbbet játszott zongoraversenye, és amelyről feljegyezték, hogy Beethoven kedvence volt.

A december 4-i koncert egy minden bizonnyal emlékezetes estét ígér, hisz Dutoit 83 évesen, minden zeneszerető ember örömére ereje teljében van, és olyan, évtizedek során összegyűjtött tapasztalatok és bölcsesség birtokában, amelyek átsütnek karmesteri mozdulatain, olyan produkcióra ösztönözve a zenekar tagjait, amilyenre, úgy gondolják, talán nem is képesek. A MÁV Szimfonikusok muzsikusai és közönsége a múlt évben már megtapasztalhatta ezt a csodát, most szeretnénk Budapest közönségét újra megajándékozni vele.

[:en]

 LISZT ACADEMY  
 GRAND HALL  

 4 DECEMBER, 2019 
 WEDNESDAY 7 PM 

PROGRAM

Ravel: Ma mère l’Oye

Mozart: Piano Concerto in D minor KV.466

Saint-Saëns: Organ Symphony

GUEST ARTIST
Gábor Farkas (piano)

Péter Kováts (organ)

CONDUCTOR
Charles Dutoit

[:]