A REMÉNYSÉG IMÁJA

Cserna Ildikó, Fekete Attila, Filip Bandžak, Kodály Kórus Debrecen, Kesselyák Gergely

2023. november 3.
19:00
Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem
Google térkép

BÉRLETEK

Lukács Miklós-bérlet

MŰSOR

Filas: Requiem – magyarországi bemutató

KÖZREMŰKÖDIK

Cserna Ildikó – szoprán
Fekete Attila – tenor
Filip Bandžak – bariton
Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)

VEZÉNYEL

Kesselyák Gergely
Juraj Filas (1955-2021) szlovák zeneszerző Kassán született, tanulmányait Prágában végezte, később maga is a prágai Zeneakadémia tanára lett. Zenei nyelve választékosan lírai, az európai tradíciókat követi. Jane Eyre-ről szóló operáját a Miskolci Bartók Plusz Operafesztivál pályázatára írta. 2021 szilveszterén koronavírus fertőzés következtében hunyt el New York-ban.

A Requiem alcíme A reménység imája, amelyet 2020-ban komponált, a szeptember 11-i merénylet 20. évfordulójának emlékére. Kesselyák Gergely írta róla: „Azt reméltem, együtt dolgozunk majd a Requiem bemutatóján, talán barátok is leszünk, és ráveszem, hogy írjon további operákat. Szerettem azt is, hogy olyan szépen beszél magyarul. Egy leendő barátot vesztettem el. Búcsúzóul A requiem zárósorai: ‘Ego sum alpha et omega, resurrection, et vita!” (Én vagyok az alfa és az omega, a feltámadás és az élet!)

Cserna Ildikó az Operaház Liszt-díjas magánénekese, Fekete Attila a romantikus operairodalom sok tenor főszerepét tartja repertoárján, Liszt-díjas, az Operaház kamaraénekese. Filip Bandžak Csehországban született, tanulmányait hazájában, majd Moszkvában végezte. 15 évesen nemzetközi versenyt nyert, a világ sok országában vendégszerepelt. Kesselyák Gergely a Magyar Állami Operaház karmestere, egy ideig főzeneigazgatója is volt. Magyarország és a környező országok számos zenés színházában vezényelt előadásokat. Sok, nálunk kevésbé ismert külföldi kortárs zeneszerző műveinek magyarországi bemutatása fűződik nevéhez.