FIATALOK ZENEI KALAUZA – UNOKÁK ÉS NAGYSZÜLŐK HANGVERSENYEI / 10:30

Horváth Gábor

2023. június 3.
10:30
Budapest
Eötvös10
Google térkép
Jegyvásárlás

MŰSOR

Purcell: Abdelazer - rondó téma
Britten: Variációk és fúga egy Purcell-témára

VEZÉNYEL

Horváth Gábor
A MÁV Szimfonikus Zenekar általános iskolás gyerekeknek szóló sorozata.

Benjamin Britten 1942-ben írta ezt a művet, a II. világháború idején. A zenemű elkészült, bemutatták és olyan sikeres lett, hogy azóta is gyakran szerepel felnőtt hangversenyek műsorán is Variációk egy Purcell-témára címmel. Henry Purcell (1659-1695) egyik színpadi kísérőzenéjének tétele az a Rondó, amelyet Britten kiválasztott. Hangversenyünkön először ezt a rondót hallgatjuk meg eredeti formájában, vonós hangszerek előadásában. Britten zenekari művének címe "Variációk", jelentése változatok.
Először bemutatkozik a rondó témája, majd megismétlik a zenekar nagy hangszercsoportjai. Ezután minden egyes hangszer megkapja a maga variációját, még a hárfa is, összegzésül pedig ismét eljátssza a teljes zenekar. A hangszerek nevét egy műsorvezető szavakkal mondja. (A mi előadásunkon ezt a szerepet maga a karmester vállalja). A zene egyre bonyolultabbá válik, majd a legvégén lassan, ünnepélyesen még egyszer felcsendül az eredeti téma.

A sorozatról: A MÁV Szimfonikus Zenekar 1994-ben indította útjára ifjúsági sorozatát Unokák és nagyszülők hangversenyei címmel, mely azóta is nagy sikernek örvend. Ennek alapelve, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen gyönyörű a szimfonikus zenekari hangzás és megismerjék a klasszikus zeneirodalom remekműveit. A befogadóképességükhöz alkalmazkodó műsorban a zene megértését szakértő műsorvezető is segíti.

Együttműködő partner: