Lukács Miklós bérlet 2.

 ZENEAKADÉMIA 
 NAGYTEREM

 2021. OKTÓBER 14. 
 CSÜTÖRTÖK 19:00 

MŰSOR
Liszt:  Első Mefisztó-keringő
Alexey Shor: Travel Notebook (Útinapló) – zongoraverseny, Magyarországi bemutató
R. Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei
R. Strauss: Halál és megdicsőülés 

KÖZREMŰKÖDIK
Miroslav Kultyshev, a 2021.évi Classic Piano Nemzetközi Zongoraverseny győztese

VEZÉNYEL
Conrad van Alphen

Hangversenyünk felér egy világutazással. Ha csak vendégművészeinket tekintjük: a leningrádi születésű Miroslav Kultyshev zongoraszólistát egy nagy nemzetközi versenyen nyújtott kimagasló teljesítménye alapján hívtuk meg. Karmesterünk, Conrad van Alphen a Dél-Afrikai Köztársaságban, Pretoriában született, tanulmányait Hollandiában végezte. Pályafutását zenekari bőgősként kezdte, majd vezénylést tanult és hamarosan sikeres karmester lett. Sokat szerepel Oroszország különböző zenekarainak élén.
Liszt Ferenc az Első Mefisztó-keringőt Nikolaus Lenau irodalmi műve hatására komponálta, és teljes mértékben a weimari Liszt stílusát viseli magán. Alexey Shor zeneszerző Kijevben született, onnan Izraelbe költözött, majd az Egyesült Államokba, közben szoros kapcsolatban áll a Máltai Filharmonikus Zenekarral és Örményország zenekaraival is. Travel Notebook (Útinapló) című zongoraversenye hat különböző városban szerzett emlékeit, benyomásait, érzéseit mondja el a zene nyelvén, sokszínűen, változatosan. Richard Strauss Till Eulenspiegelről szóló „kópé története” Németalföldön játszódik, a Zarathustra Nietzschét, a nagy német filozófust idézi, maga a próféta és vallásalapító (Zarathustra) viszont az ókori Perzsiában, a mai Irán keleti részén élt. Zenéje tonális, a romantika harmónia- és hangszínvilágát hozza vissza. Külön figyelemre méltó a szólózongora, amelynek virtuóz szólama Griegre és Rahmanyinovra emlékeztet. Befejezésként a Halál és megdicsőülés című gyönyörű, drámai szimfonikus költeményét hallhatjuk.

Figyelem! A Zeneakadémián 2021. október 15-től kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. Fontos számunkra vendégeink biztonsága és egészsége, ezért kérjük Önöket, hogy már a mai hangversenyre is ennek tudatában érkezzenek – lehetőség szerint az épületbe való belépéskor helyezzék fel arcukra a védőmaszkot! Köszönjük!