Lukács Miklós bérlet 5. – MŰSORVÁLTOZÁS! ONLINE KÖZVETÍTÉS!

TAVASZ-IDÉZŐ KONCERT

 ZENEAKADÉMIA 
 NAGYTEREM 

 2021. FEBRUÁR 25.  
 CSÜTÖRTÖK 19:00  

MŰSOR

Wagner: Siegfried-idill
Mozart: D-dúr hegedűverseny K.218
Schubert: III., D-dúr szimfónia

KÖZREMŰKÖDIK
Szabadi Vilmos (hegedű)

VEZÉNYEL
Káli Gábor

A járványhelyzethez alkalmazkodva zenekarunk üres nézőtér előtt, a tervezettnél kisebb létszámmal és ennek megfelelő műsorral adja elő hangversenyét, amelyet hallgatóink helyszíni közvetítés formájában, interneten hallgathatnak, illetve nézhetnek meg.

Szabadi Vilmos, Liszt-díjas érdemes művész a Zeneakadémia tanszékvezető tanára, aki többek között arról nevezetes, hogy 1988-ban Londonban Solti György vezényletével adta elő Bartók Hegedűversenyét.

Káli Gábor 1983-ban született, zongorázni tanult, majd a Zeneakadémián a karmesterképző tanszak hallgatója volt. Tanulmányait ösztöndíjjal Berlinben fejezte be. Koncerteket vezényelt Tajvanon, a hamburgi Elbphilharmonie-ban és a párizsi Filharmóniában, a linzi Bruckner-fesztivál ünnepi nyitóhangversenyén. Vendégszerepelt Finnországban, Írországban és Magyarország négy zenekaránál. A MÁV Szimfonikus Zenekar örömmel és nagy várakozással tekint bemutatkozó hangversenye elé.

Műsorunk „tavasz-igéző”, szívet melengető program. Wagner Siegfried-idilljét feleségének írta, fia születése alkalmából, az apai öröm és a napsütéses kert hangulata sugárzik a műből. Mozart 19 éves korában komponálta hegedűversenyét. Maga is jól hegedült, ennek is köszönhető, hogy valamennyi hegedűversenyének karaktere csupa öröm és derű. Schubert még ennél is fiatalabban, 17 éves korában írta III. szimfóniáját, amely szintén az örömről szól. „Elbűvölő — írta egy angol zenetudós — gyermeki, ártatlan. Csak hódolatunk illeti azt az ifjú zeneszerzőt, aki ennyire maradéktalanul lemond mindenfajta látszat-kidolgozásról s azt írja, amit a szíve diktál.”