OPEN DAY KONCERT

OPEN DAY KONCERT
Magyar Nemzeti Múzeum – Kert
(INGYENES)

2021. JÚLIUS 10.
SZOMBAT 20:00

MŰSOR

Erkel: Hunyadi László – nyitány
Berlioz: Rákóczi induló
Lehár: Arany és ezüst keringő
Dénes István: MÁV-START-SOS-Beethoven

VEZÉNYEL
Dénes István

Erkel Ferenc (1810-1893) a magyar zenetörténet egyik legnagyobb személyisége. Az 1844-ben bemutatott Hunyadi László című operájában a színpadon szólaltatta meg a nemzeti függetlenséget éltető gondolatait és ezzel jelentősen hozzájárult az érlelődő 1848-as forradalom szellemi előkészítéséhez. Az opera jól ismert nyitánya a bemutató előadáson még nem hangzott el: ezt az önmagában is nagyszerű szimfonikus művet kevéssel a bemutató után, 1845-ben fűzte a műhöz a zeneszerző. Több ez a darab, mint egy dalmű bevezető zenéje, önmagában is teljes értékű szimfonikus költemény.

Hector Berlioz (1803-1869) francia zeneszerző fiatal korában ugyanahhoz a szellemi körhöz tartozott, mint Liszt Ferenc, jó barátok voltak. Még nem volt 30 éves, amikor megkomponálta máig modernnek ható Fantasztikus szimfóniáját. 1845-ben hosszasan dolgozott nagy drámai zeneműve, a Faust  elkárhozása komponálásán. Goethe hatalmas filozófiai drámáját dolgozza fel benne, mely – röviden – arról szól, hogy Faust, a tudós élete alkonyán eladja az ördögnek a lelkét, azért, hogy megismerhesse a szerelmet. A mű egyik epizódjában magyar huszárok tűnnek fel Faust lakhelyén, vérpezsdítő indulójuk nagy hatással van a tudósra.

Lehár Ferenc (1870-1948) első operettjét, a Bécsi asszonyok-at 1902-ben mutatták be, amivel egycsapásra híres lett és ettől kezdve sorozatban születtek világsikert arató operettjei: A víg özvegy, Luxemburg grófja, a Cigányszerelem és így tovább…1901-ben megbízták, hogy a következő évi farsangi bálra ő komponálja az ünnepélyes nyitótánc zenéjét. A bécsi Vigadót ezen az estén „arany és ezüst” mottóval díszítették, ehhez kértek Lehártól „különlegesen szép keringőt.”

Dénes István (1954- ) karmester zeneszerzői tevékenységére a sokoldalúság jellemző, írt kantátát, dalokat és sok olyan művet, amelyekkel vagy saját művészi élményeire, vagy gyakorlati eseményekre reflektál. Közismert humoráról, idetartozik a Nokia-keringő című műve, amely az ismert mobiltelefon-csengőhangot dolgozza fel. Mivel több évtizedes baráti-munka-kapcsolat fűzi zenekarunkhoz, természetesen nem hiányozhatnak motívumai közül a „vasút hangjai” sem.