[:hu]Szőke Tibor mesterbérlet 1.[:en]Szőke Tibor Master Series No. 1[:]

[:hu]

 MÜPA 
 BARTÓK BÉLA NEMZETI 
 HANGVERSENYTEREM 

 2019. FEBRUÁR 7. 
 CSÜTÖRTÖK 19:30 

MŰSOR
Mozart: Esz-dúr Symphonia
Concertante K.364

Bruckner: IX. szimfónia

KÖZREMŰKÖDIK
Kelemen Barnabás (hegedű)
Szűcs Máté (brácsa)

VEZÉNYEL
Christoph Campestrini

Kedves Közönségünk!

Mindannyiunk: Önök, hangversenyünk hallgatói, valamint a MÁV Szimfonikusok muzsikusai és menedzsmentje számára nagy szomorúság és csalódás, hogy hangversenyünk világklasszis vendégművésze, Maxim Vengerov megbetegedése miatt lemondta mai hangversenyét – megtoldva azzal az ígérettel, hogy amint lehetséges, pótolni fogja. A hangversenyt a meghirdetett műsorral megtartjuk.

Mozart Symphonia Concertante című művének hegedűszólóját a Kossuth díjas Kelemen Barnabás játssza. A Kelemen Kvartett alapítóját, hazánk egyik legelismertebb, nemzetközi szinten is aktív zenészét a közönség és a zenekar rajongói is ismerősként üdvözölhetik. Az est karmestere pedig az osztrák Christoph Campestrini lesz. Őt különösen az a tény predesztinálja éppen erre a hangversenyre, hogy Linzben született, ugyanabban a városban, amelynek egyik elővárosában Bruckner, a zeneszerző, tanulmányait pedig a linzi Anton Bruckner Konzervatóriumban végezte. Campestrini 1968-ban született, a linzi Zenei Gimnázium és Konzervatórium elvégzése után Amerikában tanult tovább: a New York-i Julliard School zeneakadémián zeneszerzést és vezénylést, közben a Yale Egyetemen filozófiát és nyelveket tanult. Mesterkurzusokon tökéletesítette tudását, többek között Wolfgang Sawallisch, Lorin Maazel és Kurt Sanderling vezetésével. Vezényelte a London Symphony Orchestra, a Berlini Német Szimfonikus Zenekar, az Orchestre National du Capitol de Toulouse, a Sevillai Királyi Szimfonikusok, a Frankfurti Rádió, a Mozarteum Salzburg, a Bécsi Rádió, a Magyar Rádió, a Prágai Rádió, valamint Mexikó, Szöul, Tajvan, Kairó szimfonikus zenekarait. Évente vendégszerepel Kanadában és az Egyesült Államokban (Philadelphia, Houston, Detroit, Indianapolis, Florida, Vancouver, Ottawa, Quebec és mások). Olyan szólisták közreműködésével lépett fel, mint Lang Lang, Gidon Kremer, Julian Rachlin, Julia Fischer. A koncertek mellett elismert és keresett operakarmester: Essen város operaházának vezető karmestere, emellett Cagliari, Torino, Düsseldorf, Minnesota, Montreal, Osaka, Edmonton, Zágráb operaházainak visszatérő vendége. 2016 óta a nagy hagyományokkal rendelkező bécsi Hofmusikkapelle vezető karmestere, ebben a pozícióban egyházzenei hangversenyeket vezényel, többek mellett a Bécsi Filharmonikusok és a Wiener Sängerknaben közreműködésével. A Dubrovniki Nyári Fesztivál és a Klosterneuburgi Opera Fesztivál zeneigazgatója. Egy kritikusa úgy jellemezte, hogy zenélésében hazájának gazdag zenei hagyományait egyesíti az egész világra nyitott amerikai szellemiséggel. A Mozart-műben partnere, Szűcs Máté, aki a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsása volt, 2018 szeptemberétől a genfi zeneakadémia professzora. Anton Bruckner (1824–1896) utolsó szimfóniáján hét évig dolgozott, élete utolsó napjáig, de a hatalmas mű zárótételét nem tudta befejezni. A töredék kiegészítésével rengeteg zenetudós és zeneszerző próbálkozott, a különböző változatokból sok hanglemez is készült. A mélyen vallásos Bruckner úgy nyilatkozott: miután két nagy művét ajánlotta világi hatalmasságoknak, ezt az utolsót „magának a Jóistennek” ajánlja.
A szimfóniában kitekint a zene jövőjébe, miután előző, 8. szimfóniájában már elkészítette saját szimfónia-alkotói munkájának összefoglalását. Harmóniavilága Mahler kései műveit és Schönberget előlegezi, az Adagio „hang-szőnyege” Sibeliust, a Scherzo Sztravinszkij korai műveit.

[:en]

 MÜPA BUDAPEST 
 BÉLA BARTÓK
 CONCERT HALL 

 FEBRUARY 7, 2019 
 THURSDAY 7:30 PM 

PROGRAMME
Mozart: Sinfonia Concertante in E-flat minor K. 364

Bruckner: Symphony No. 9.

GUEST ARTISTS
Barnabás Kelemen (violin)
Máté Szűcs (violin)

CONDUCTOR
Christoph Campestrini

Kedves Közönségünk!

Mindannyiunk: Önök, hangversenyünk hallgatói, valamint a MÁV Szimfonikusok muzsikusai és menedzsmentje számára nagy szomorúság és csalódás, hogy hangversenyünk világklasszis vendégművésze, Maxim Vengerov megbetegedése miatt lemondta mai hangversenyét – megtoldva azzal az ígérettel, hogy amint lehetséges, pótolni fogja. A hangversenyt a meghirdetett műsorral megtartjuk.

A violinist, like Maxim, is born only once in a century – said about Vengerov his first violin teacher, Galina Turchaninova, who instructed him from the age of four to seven in Novosibirsk, his birthplace. He won the first prize in an international competition in Poland at the age of 16, and the stages of his dazzling career could be listed for long. He has learnt to play the viola and the baroque violin, studied conducting, and even feels at home in the world of jazz. This living legend appears in this concert as both, a violinist and a conductor. His partner in the Mozart composition is Máté Szűcs, the solo violist at the Berlin Philharmonic, who has just taken a professorship position at the Music Academy at Geneva.

Anton Bruckner (1824-1896) worked on his last symphony for seven years, until the last day of his life; yet he could not complete the concluding movement of this grandiose composition. A great number of musicians and scholars endeavored to complete the movement on the basis of the available fragments. Most of these reconstructions were also recorded.

The deeply religious Buckner dedicated this work to the Good Lord himself after offering two of his great works to secular figures in power. After summarizing his symphonic compositions in his eighth symphony, he ventured into the future of music in this one. His harmonies recall the works of Schonberg and the last compositions of Mahler, while the Adagio and the Scherzo respectively foreshadow the style of Sibelius and the early works of Stravinsky.

[:]