TÁNCOK – A PAVANE-TÓL A BOLERÓIG, Rémi Durupt – a 2021. évi Doráti Nemzetközi Karmesterverseny győztesének vezényletével

Rémi Durupt, Rózsa Richárd

2023. október 14.
11:00
Budapest
Olasz Kultúrintézet
Google térkép
Jegyvásárlás

MŰSOR

Ravel: Pavane
Elgar: Csellóverseny
Bizet: I. szimfónia
Ravel: Bolero

KÖZREMŰKÖDIK

Rózsa Richárd - cselló

VEZÉNYEL

Rémi Durupt
A III. Doráti Antal Nemzetközi Karmesterversenyt 2021 szeptemberében rendezték meg Budapesten, a világhírű magyar karmester, Doráti Antal (1906-1988) emlékére. A versenyre, mintegy 300 jelentkezés érkezett. Az előzsűrizés után 66-an kerültek be az elődöntőbe,  amelyen a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényelték. Az első két forduló után hatan jutottak a döntőbe, melynek zsűrijében hat ország szakemberei értékelték a versenyzők művészi teljesítményét.

A III. Doráti Antal Nemzetközi Karmesterverseny győztese a francia Rémi Durupt lett, aki hazájában keresett opera-karmester. A verseny fődíját egészítette ki a MÁV Szimfonikus Zenekar meghívása egy önálló hangversenyre Budapesten, amelyre október 14-én, délelőtt 11:00 órakor kerül sor az Olasz Kultúrintézet dísztermében.

A hangversenyen a karmester a legnagyobb francia zeneszerzők népszerű műveit vezényli: Maurice Ravel (1875-1937) gyönyörű, bensőséges és világhírű balettzenéjét, a Bolerót, valamint Georges Bizet (1838-1875), a Carmen című opera ugyancsak világhírű zeneszerzőjének sziporkázóan szellemes szimfóniáját. A műsorban elhangzik még az angol Edward Elgar (1857-1934) közkedvelt gordonkaversenye, melynek szólistája, Rózsa Richárd a MÁV Szimfonikus Zenekar csellóművésze.