Farkas Róbert, vezető karmester

Tisztelettel és szeretettel köszöntöm a MÁV Szimfonikus Zenekar közönségét!

Mindig nagy öröm számomra ezt a kiváló zenekart vezényelni és megtiszteltetés immár második éve a vezető karmesterének lenni. Egy olyan koncertévadot ajánlok figyelmükbe, amellyel a történelem során olvasztótégelyként működő, sokszínű Bécs előtt és a városhoz köthető nagyszerű zeneszerzők előtt tisztelgünk. Bécs kulturális életét a legkülönbözőbb származású zeneszerzők gazdagították: a salzburgi születésű Mozart, a Bonn-ban napvilágot látott Beethoven, a hamburgi Brahms, a cseh-osztrák származású Mahler, a bajor Richard Strauss, a cseh anyától és magyar apától született Schönberg, vagy a mi Liszt Ferencünk. A sort folytathatjuk az évad előadóival, akik között szerepel a grúz Elisabeth Leonskaja és a Pécsről indult Várdai István, akik mindketten második otthonuknak mondhatják az osztrák fővárost.

Természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a bécsi szellem jeles képviselőjeként Schubertet sem, akinek fájdalmasan szép, melankolikus művei közül előadjuk a nagyszabású 9. szimfóniát és a 19 éves korában írt 4. szimfóniát is. Ez utóbbit „Tragikus” szimfóniának is nevezik, amelyben a bécsi klasszika három nagy alakjának hatása is érezhető: a bevezetésben Haydn és a felvilágosodás “Sturm und Drang” mozgalmának hatása, az Allegro tétel elején Beethoven, a lassú tételben pedig Mozart stílusjegyei fedezhetők fel.

A műsorban szerepel egy másik bécsi zeneszerző, Alban Berg Hegedűversenye is, amelyet „Egy angyal emlékére” (Manon Gropius, Alma Mahler második házasságából született, fiatalon elhunyt lánya emlékére) írt. Ebből a „bécsi évadból” nem hiányozhat Brahms és Csajkovszkij sem, hiszen a város számos zenészének kedvelt étterme a Zum Roten Igel őrzi kettejük egyetlen találkozásának emlékét. Budapest sem maradt le Bécs mögött, a korszak jelentős eseménye volt, hogy míg az Operaházban a legnevesebb dirigensek számos külföldi zeneművet vezényeltek, addig Liszt Ferenc létrehozta a magyar zene központját, a róla elnevezett Zeneakadémiát. Ennek a magyar zenei kultúra szempontjából jelentős eseménynek is tisztelettel adózva készülünk Dubrovay és Eötvös művekkel, valamint Dragony Tímea egy művének premierjével.

Kerüljünk egymáshoz közelebb a zene által a 2022/23-as szezonban is! Tartsanak velünk, szeretettel várjuk Önöket hangversenyeinkre!

Kesselyák Gergely, karmester

Kesselyák Gergely karmester, rendező 1971-ben született Budapesten. 1995-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Lukács Ervin növendékeként. Közben kétszer részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusain. Versenyeredményei: Párma, Arthuro Toscanini verseny 3. helyezés (1994), Budapest, MTV Nemzetközi Karmesterverseny 3. díj (1995).
1993-tól rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait: a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a MÁV Szimfonikus Zenekart. 1995 és 1997 között a Magyar Rádió Ifjúsági Zenekarának vezetője, 1997-től a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója. 2001-től a “Bartók +” Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója, 1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere. 2004-től a Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005-től 2012-ig a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója.
1993 óta nyolc különböző zenés színházban (Magyar Állami Operaház, Budapesti Operettszínház, Kolozsvári Magyar Állami Operaház, Szegedi Nemzeti Színház, Miskolci Nemzeti Színház, Debreceni Csokonai Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Veszprémi Petőfi Színház) hatvan produkciót vezényelt.
Számos országban (Ukrajna, Románia, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Egyiptom, Japán) vendégszerepelt már. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik – színpadra állította Verdi: Rigoletto, Donizetti: Szerelmi bájital, Bartók: A kékszakállú herceg vára című operáit Miskolcon. Két évig nagy sikerrel játszották a Szegedi Szabadtéri Játékokon Verdi: Nabuccoját.
Kesselyák Gergely 2010 szeptemberétől tölti be a MÁV Szimfonikus Zenekar karmesteri posztját.

Kobayashi Ken-Ichiro, tiszteletbeli vendégkarmester

Kobayashi Ken-Ichiro több mint 40 évvel ezelőtt, 1974 tavaszán megnyerte a Magyar Televízió első Nemzetközi Karmesterversenyét. A MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt, ezzel indult nemzetközi karrierje. A Mester azóta sikert sikerre halmoz, de a mai napig különleges viszony fűzi zenekarunkhoz. Visszatérő vendég nálunk, akinek jelenléte ünneppé tesz minden koncertet a közönség számára, és ösztönzőleg hat a zenekar tagjaira is. Több tucat koncertet dirigált különböző sorozatainkban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és a zenekar alapítójának hírnevét.
2014 tavaszán Kobayashi nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte az MTV karmesterversenyén aratott győzelem 40. évfordulóját. Három hét alatt hét hangversenyt adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjén vezényelte zenekarunkat, ahol a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a karmester munkája előtt tisztelegve a magas rangú Vasútért kitüntetést adományozta Kobayashi Ken-Ichirónak.
A MÁV Szimfonikus Zenekar legbecsesebb kincsei között őrzi a Mester barátságát. A kölcsönös megbecsülés jeléül a 2014-15-ös évadtól kezdve mint tiszteletbeli vendégkarmestert üdvözöljük őt a pulpituson.

Csaba Péterállandó vendégkarmester

1952-ben született Kolozsvárott. Öt éves korában kezdett hegedülni, hegedű, zeneszerzés és karmesteri tanulmányait a bukaresti Porumbescu Zeneakadémián fejezte be. Több nemzetközi versenyen ért el értékes helyezést (pl. Paganini Verseny, Genova) és évtizedeken keresztül rendszeresen hangversenyezett, mint hegedűművész. Néhány évvel később sikerrel mutatkozott be karmesterként is. Világjáró muzsikus, több mint 80 országban lépett már színpadra.
1983 óta Franciaországban, Lyonban él, a Solistes de Lyon és a finn Virtuosi di Kuhmo Kamarazenekarok alapítója és karmestere, a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója is volt. Fiatal zenei tehetségek támogatását célzó kezdeményezését Svédország után Spanyolországban fejlesztette tovább, a santanderiEcuentro de Música Y Academia fesztivál keretei között. E munkája révén sok kiváló ifjú muzsikusnak (köztük több magyarnak is) volt alkalma bemutatkozni. Svédországi tevékenységének elismeréseképpen 2002-ben a Svéd Királyi Akadémia tagjává választották. A Lyoni Zeneművészeti Főiskola professzora, és zenekari osztályának vezetője, 1994-től 2010-ig a Besancon-i Szimfonikus Zenekar igazgatója és állandó karmestere. Több országban vezet mesterkurzusokat. Számos lemezfelvétele készült, 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze az USÁ-ban elnyerte Az év legjobb felvétele címet. Az elmúlt években több CD felvételen vezényelte a MÁV Szimfonikusokat is. Számos kortárs zeneszerzővel dolgozott együtt, mint például Krzysztof Penderecki, Alfred Schnittke, Henry Dutilleux, SofijaGubajdulina, Kurtág György, akik közül sokan ajánlották neki kompozícióikat. Olyan művészekkel lépett pódiumra, mint Pierre Fournier, NataliaGutman, DimitrijBashkirov, TrulsMoerk, Teresa Berganza, OlegKagan, Christian Zimmermann, Tabea Zimmermann, James Galway, MenahemPressler, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Frankl Péter, Várjon Dénes, Simon Albert, Baráti Kristóf, Fenyő László, Várdai István.
2012 szeptembertől 2019. júniusáig a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere.
2017-ben a francia köztársasági elnök a Francia Becsületrend Lovagja címmel tüntette ki Csaba Pétert, a francia kultúra és zeneművészet szolgálatáért, Finnországban pedig a „Finn Fehér Rózsa Lovagrend” kitüntetésben részesült a finn zene és művészet terén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Takács-Nagy Gábor, állandó vendégkarmester

1956-ban született, a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban, Colorado-ba, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára, emellett a világ számos helyén vezet kamarazenei mesterkurzusokat. Visszatért Magyarországra is: 1992-től 2001-ig rendszeresen vendégszerepelt a Budapesti Fesztiválzenekarban mint koncertmester, valamint 1999-től új vonósnégyesben – Mikrokosmos – játszott, amellyel 2007-2008-ban felvették Bartók összes vonósnégyesét a Hungaroton Bartók sorozatához.
2002 óta vezényel, először Svájcban, a Sion-i Fesztiválon. 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar szerződtette vezető karmesteréül. A MÁV Szimfonikus Zenekarban 2005 óta művészeti tanácsadóként irányította a vonósok műhelymunkáját és a zenekar új, kamarazenekari sorozatát. 2008 szeptembere óta zenekarunk első vendégkarmestere, 2010 szeptemberétől kezdve pedig vezető karmester és művészeti vezető volt 2012 júniusáig. 2014-től 2016-ig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.
2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere.