Farkas Róbert, vezető karmester

Farkas Róbert magyar-német karmester, 2021 szeptembere óta MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, a MUZIKA művészeti vezetője, a németországi Theater Hagenben. A klasszikus zenei világ figyelmét akkor keltette fel, amikor 2011-ben elnyerte a Nemzetközi Lovro von Matačić verseny harmadik díját, valamint a Horvát Zeneszerzők Társaságának (HDS) zenekari- és különdíját. Azóta rendszeresen vezényel, és olyan zenekarokkal alakított ki szoros művészi kapcsolatokat, mint a Magyar Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a budapesti Danubia Zenekar. Tartalmas és rendszeres együttműködés köti a temesvári (Románia) Banatul Állami Filharmonikus Zenekarhoz, amelynek a 2022/23-as évadban vezető vendégkarmestere lett.

Nemzetközi szinten vezényelte az NFM Wroclaw-i Filharmonikusokat, a Zágrábi Filharmonikusokat, a Horvát Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Szófiai Nemzeti Filharmonikus Zenekart, Németországban a Berliner Konzerthausorchester, a Berliner Symphonikert és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlint, valamint Madridban a Orquesta Clásica Santa Cecilia-t. 2022-ben Salzburgban, a Magyar Nemzeti Filharmonikusoknál vezényelte az osztrák bemutatkozó koncertjét.

Olyan klasszikus operák mellett, mint a Così fan tutte, a La Traviata és a Die Entführung aus dem Serail, olyan modern és kortárs műveket is vezényel, mint Sosztakovics „Moszkva, Cserjomuski” operettje, Hindemith Lehrstück (Tandarab) című műve, Rihm Dionüszosz című operája, Peter Maxwell Davies The Turn of the Tide című operája, Philip Glass Ehnaton című operája, valamint Johannes Harneit Abends am Fluss és Hochwasser című operái.

Kreatív és fantáziadús zenei gondolkodása miatt olyan nemzetközileg elismert karmesterek kísérik mentorként pályáját, mint Fischer Iván, Dmitrij Kitajenko és Eötvös Péter. Farkas Róbert Bernard Haitink, Gianluigi Gelmetti és Jorma Panula mesterkurzusain is részt vett.

Farkas a magyarországi Ózdon született, és különböző zenei hatások és hagyományok között nőtt fel. Kórusvezetést és zenepedagógiát, valamint karvezetést tanult Gál Tamásnál és Ligeti Andrásnál. 2006-ban Erasmus-ösztöndíjjal a berlini Művészeti Egyetemre került, ahol Lutz Köhler professzornál folytatta karmesteri tanulmányait, amíg 2012-ben át nem vette diplomáját.

A 2013-as év során kezdődött meg együttműködése Fischer Iván karmesterrel. Több éven keresztül szorosan együtt dolgozott vele a berlini Konzerthausorchesterben és a Budapesti Fesztiválzenekarban Magyarországon, turnékon és hazai sorozataikban.

Kobayashi Ken-Ichiro, tiszteletbeli vendégkarmester

Kobayashi Ken-Ichiro több mint 40 évvel ezelőtt, 1974 tavaszán megnyerte a Magyar Televízió első Nemzetközi Karmesterversenyét. A MÁV Szimfonikusok volt az első zenekar, amelyet hazáján kívül vezényelt, ezzel indult nemzetközi karrierje. A Mester azóta sikert sikerre halmoz, de a mai napig különleges viszony fűzi zenekarunkhoz. Visszatérő vendég nálunk, akinek jelenléte ünneppé tesz minden koncertet a közönség számára, és ösztönzőleg hat a zenekar tagjaira is. Több tucat koncertet dirigált különböző sorozatainkban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és a zenekar alapítójának hírnevét.
2014 tavaszán Kobayashi nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte az MTV karmesterversenyén aratott győzelem 40. évfordulóját. Három hét alatt hét hangversenyt adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjén vezényelte zenekarunkat, ahol a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona a karmester munkája előtt tisztelegve a magas rangú Vasútért kitüntetést adományozta Kobayashi Ken-Ichirónak.
A MÁV Szimfonikus Zenekar legbecsesebb kincsei között őrzi a Mester barátságát. A kölcsönös megbecsülés jeléül a 2014-15-ös évadtól kezdve mint tiszteletbeli vendégkarmestert üdvözöljük őt a pulpituson.

Csaba Péterállandó vendégkarmester

1952-ben született Kolozsvárott. Öt éves korában kezdett hegedülni, hegedű, zeneszerzés és karmesteri tanulmányait a bukaresti Porumbescu Zeneakadémián fejezte be. Több nemzetközi versenyen ért el értékes helyezést (pl. Paganini Verseny, Genova) és évtizedeken keresztül rendszeresen hangversenyezett, mint hegedűművész. Néhány évvel később sikerrel mutatkozott be karmesterként is. Világjáró muzsikus, több mint 80 országban lépett már színpadra.
1983 óta Franciaországban, Lyonban él, a Solistes de Lyon és a finn Virtuosi di Kuhmo Kamarazenekarok alapítója és karmestere, a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója is volt. Fiatal zenei tehetségek támogatását célzó kezdeményezését Svédország után Spanyolországban fejlesztette tovább, a santanderiEcuentro de Música Y Academia fesztivál keretei között. E munkája révén sok kiváló ifjú muzsikusnak (köztük több magyarnak is) volt alkalma bemutatkozni. Svédországi tevékenységének elismeréseképpen 2002-ben a Svéd Királyi Akadémia tagjává választották. A Lyoni Zeneművészeti Főiskola professzora, és zenekari osztályának vezetője, 1994-től 2010-ig a Besancon-i Szimfonikus Zenekar igazgatója és állandó karmestere. Több országban vezet mesterkurzusokat. Számos lemezfelvétele készült, 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze az USÁ-ban elnyerte Az év legjobb felvétele címet. Az elmúlt években több CD felvételen vezényelte a MÁV Szimfonikusokat is. Számos kortárs zeneszerzővel dolgozott együtt, mint például Krzysztof Penderecki, Alfred Schnittke, Henry Dutilleux, SofijaGubajdulina, Kurtág György, akik közül sokan ajánlották neki kompozícióikat. Olyan művészekkel lépett pódiumra, mint Pierre Fournier, NataliaGutman, DimitrijBashkirov, TrulsMoerk, Teresa Berganza, OlegKagan, Christian Zimmermann, Tabea Zimmermann, James Galway, MenahemPressler, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Frankl Péter, Várjon Dénes, Simon Albert, Baráti Kristóf, Fenyő László, Várdai István.
2012 szeptembertől 2019. júniusáig a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere.
2017-ben a francia köztársasági elnök a Francia Becsületrend Lovagja címmel tüntette ki Csaba Pétert, a francia kultúra és zeneművészet szolgálatáért, Finnországban pedig a „Finn Fehér Rózsa Lovagrend” kitüntetésben részesült a finn zene és művészet terén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Kesselyák Gergely, karmester

Kesselyák Gergely karmester, rendező 1971-ben született Budapesten. 1995-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Lukács Ervin növendékeként. Közben kétszer részt vett Jurij Szimonov mesterkurzusain. Versenyeredményei: Párma, Arthuro Toscanini verseny 3. helyezés (1994), Budapest, MTV Nemzetközi Karmesterverseny 3. díj (1995).
1993-tól rendszeresen vezényli Magyarország vezető szimfonikus zenekarait: a Nemzeti Filharmonikus Zenekart, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a MÁV Szimfonikus Zenekart. 1995 és 1997 között a Magyar Rádió Ifjúsági Zenekarának vezetője, 1997-től a Miskolci Nemzeti Színház operatagozatának alapítója és zeneigazgatója. 2001-től a „Bartók +” Nemzetközi Operafesztivál alapító zeneigazgatója, 1994-től a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere, 2001-től karmestere. 2004-től a Budafest Nyári Nemzetközi Opera és Balett Fesztivál művészeti igazgatója, 2005-től 2012-ig a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója.
1993 óta nyolc különböző zenés színházban (Magyar Állami Operaház, Budapesti Operettszínház, Kolozsvári Magyar Állami Operaház, Szegedi Nemzeti Színház, Miskolci Nemzeti Színház, Debreceni Csokonai Színház, Szolnoki Szigligeti Színház, Veszprémi Petőfi Színház) hatvan produkciót vezényelt.
Számos országban (Ukrajna, Románia, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Egyiptom, Japán) vendégszerepelt már. 1999 óta rendezéssel is foglalkozik – színpadra állította Verdi: Rigoletto, Donizetti: Szerelmi bájital, Bartók: A kékszakállú herceg vára című operáit Miskolcon. Két évig nagy sikerrel játszották a Szegedi Szabadtéri Játékokon Verdi: Nabuccoját.

Kesselyák Gergely 2010 szeptemberétől tölti be a MÁV Szimfonikus Zenekar karmesteri posztját.

Takács-Nagy Gábor, állandó vendégkarmester

1956-ban született, a nevét viselő vonósnégyes révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokban, Colorado-ba, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára, emellett a világ számos helyén vezet kamarazenei mesterkurzusokat. Visszatért Magyarországra is: 1992-től 2001-ig rendszeresen vendégszerepelt a Budapesti Fesztiválzenekarban mint koncertmester, valamint 1999-től új vonósnégyesben – Mikrokosmos – játszott, amellyel 2007-2008-ban felvették Bartók összes vonósnégyesét a Hungaroton Bartók sorozatához.
2002 óta vezényel, először Svájcban, a Sion-i Fesztiválon. 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar szerződtette vezető karmesteréül. A MÁV Szimfonikus Zenekarban 2005 óta művészeti tanácsadóként irányította a vonósok műhelymunkáját és a zenekar új, kamarazenekari sorozatát. 2008 szeptembere óta zenekarunk első vendégkarmestere, 2010 szeptemberétől kezdve pedig vezető karmester és művészeti vezető volt 2012 júniusáig. 2014-től 2016-ig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere.
2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere.