A Kamarazenei bérlet művészeti vezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra kezdeményezésére, az előadások nézőterére minden alkalommal meghívást kapnak egy-egy olyan alapítvány munkatársai, melyek a hátrányos helyzetűek, a fogyatékkal élők, vagy a rászorultak számára a beilleszkedést vagy az élethelyzetet segítő programokat dolgoztak ki. A zene segítségével szeretnénk áldozatos munkájukat megköszönni, elismerni és erőt adni további fáradhatatlan útjukhoz.

Tarkó-Nagymengyi Dóra

Miskolcon születtem, ahol a középiskolás éveimet is töltöttem. Először 1997-ben diplomáztam a Budapesti Liszt Ferenc Tanárképző Intézetben, majd 2000-ben a Debreceni Konzervatóriumban végeztem az egyetemi kiegészítőt. Részt vettem Ágoston András, Ruha István, Szabadi Vilmos és Zsigmondy Dénes kurzusain. Főiskolás éveimtől játszottam az Óbuda Danubia Zenekarban, majd 2009-től a Máv Szimfonikusok tagja vagyok. 2014 és 2018 között játszottam a Budapesti Vonósoknál is. Mindhárom zenekarban szekund szólamvezető vagyok és voltam.

Nekünk, muzsikusoknak a szórakoztatás, elgondolkodtatás a feladatunk. Sokszor merül fel a kérdés, vajon szükség van-e a zenére? Én, aki nap, mint nap ezzel foglalkozom, bátran állíthatom, hogy engem, sok nehéz helyzeten segít át a hivatásom. Nemcsak belefeledkezni, kikapcsolni tud az ember zenehallgatás közben, hanem olyan utakra is elvisz, ami akár megoldáshoz vezethet az élet kisebb, nagyobb dolgaiban. Az érzelmek átélése egy- egy kisebb katarzis lehet, ami nemcsak felszabadít, de erőt is ad.

Ezek kapcsán, már régen foglalkoztat a gondolat, hogyan tudnék segíteni vagy jómagam adni azoknak, akik önfeláldozó munkájukkal másoknak segítenek napról napra.

Remélem munkájukban tudjuk őket inspirálni, azzal, hogy a koncerten feltöltődhetnek, hogy mi aznap értük muzsikálunk, és ez erőt ad nekik a nehéz mindennapokban

2018. november 24-én a Nem Adom Fel Kávézó munkatársai ülnek a nézőtér soraiban.

A Nem Adom Fel Kávézó és Étterem Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, ahol maguk a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat, illetve közreműködnek a programok szervezésében és lebonyolításában.

A kávézó két szervezet közös együttműködésével jött létre. Az egyik, a Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet, amely a vendéglátó tevékenységet biztosítja, a másik pedig a Nem Adom Fel Alapítvány, amely a tulajdonában lévő ingatlannal a közösségi tér, a közösségi programok szervezésével, illetve a fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai háttérrel vesz részt a megvalósításban.

A kávézóban dolgozó csapat színes és sokoldalú egyéniségekből áll, akikre egytől egyig jellemző a „nemadomfel” lelkület, azaz, hogy lehet bárki bármilyen élethelyzetben, mindenkiben megvan az a lelkierő, az a képesség, amely által a legtöbbet tudják kihozni magukból, és a társadalom aktív tagjaivá válnak.

2019. február 16-án a KórházSuli önkéntesei ülnek a nézőtér soraiban.

KórházSuli  – Híd a kórház és az iskola között

Mi történik azokkal az iskoláskorú fiatalokkal, akik hosszan tartó betegség, pszichés problémák vagy baleset következtében hónapokig, akár évekig kimaradnak a tanulásból? Legtöbbjük csendben eltűnik az iskolai közösségek forgatagában. Ahogy telnek a hetek, ritkulnak a megkeresések, később már homály fedi a létezésüket is.

Hányan és hol vannak ők? Célunk, hogy felkutassuk őket és segítsünk nekik a tanulásban, az iskolájukkal való kapcsolatfelvételben, vagyis a visszatérésben.

Oktatásrehabilitációs rendszerünkben egyetemistáink személyesen vagy skype-on mentorálják a gyógyuló diákokat, középiskolás önkénteseink élvezetes, online tananyagokat készítenek a számunkra. A betegséggel küzdő fiatalok számára ez nemcsak a tudás megszerzését, hanem az egyhangú mindennapok megtörését, a gyógyulásba vetett hitük megerősítését is jelenti. Segítettek és segítők  –  együtt tapasztalják meg a tanulás gyógyító erejét.

„Tisztelt KórházSuli!  Kislányomnak nagyon tetszett az elküldött tananyag. Egy rádióműsorban hallottam Önökről és nagyon megörültem a lehetőségnek. Már pont kezdtem mindent feladni és ott tartottam, hogy ismételjük meg inkább a hatodik osztályt. Remélem az önök segítségével mégiscsak sikerülni fog elvégezni. Tisztelettel: T.I. szülő”

2019. április 13-án az Amigos a Gyerekekért Alapítvány önkéntesei ülnek a nézőtér soraiban.

Az Amigos a Gyerekekért Alapítvány egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezet, melynek célja, hogy súlyosan beteg gyerekek napjait szebbé tegye egy hasznos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül.

Kik is azok az Amigók? Ők az alapítvány önkéntesei, akik mindannyian egyetemisták, s habár egymástól különbözőek, egy közös céljuk van, nyelvtanulással, barátként motiválni a kórházban fekvő gyerekeket a gyógyulásra. Az önkéntesek nyitottságukkal, saját tanulási módszereik átadásával gyorsan baráti kapcsolatot tudnak kialakítani a hosszú időre ágyhoz kötött kicsikkel. A módszer segíthet abban, hogy a betegek új célokat találjanak, melyekért nap mint nap dolgoznak, egy kedves, támogató segítő barát társaságában közösen haladnak a kitűzött közös célok felé.

Az önkéntesek valamennyien elkötelezetten hisznek a módszerben, és abban, hogy mindennapi támogatásukkal a gyerekek számára egy szebb és vidámabb jövőképet festhetnek.

2019. május 4-én a Bátor Tábor önkéntesei ülnek a nézőtér soraiban.

A Bátor Táborban életeket változtatnak. Súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújtanak sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz. Mindezt ingyen. Hiszik, hogy a felhők fölött mindig süt a nap. Táboraik nem klasszikus értelemben vett táborok. Különleges élményekkel mozdítják ki a gyerekeket a komfortzónájukból, hogy félelmeik legyőzésével felismerjék: képesek szembeszállni nemcsak a kalandok során rájuk váró feladatokkal, de a betegségükkel is. Mosolyt csempésznek az arcokra, erőt adnak a küzdelemhez. „A Bátor Táborban visszatöltik azokat a pozitív energiákat, amiket a betegség elvesz az embertől. Akinek ki kellett hagynia akár csak egy évet az életéből, az itt, ha mindent nem is, de sűrítetten sok mindent visszakaphat.” – mondta az egyik táborozó. A Bátor Tábor tagja a SeriousFun Children’s Network-nek, amelyet az Oscar-díjas színész, Paul Newman alapított. A nemzetközi táborszövetségnek világszerte 16 olyan tagja van, amelyek élményterápiás módszerekkel táboroztatnak krónikus beteg gyerekeket. A Bátor Tábor mind élményterápiás módszereit, mind pedig a gyerekekhez való hozzáállását tekintve Közép-Európában egyedülálló kezdeményezés. A Tábor a régió krónikus beteg gyerekeinek élményterápiás központja, hiszen a magyar gyerekek mellett szlovák, cseh, és lengyel gyerek is részesei lehetnek a megerősítő kalandoknak.

 MAGYAR NEMZETI MÚZEUM 
 DÍSZTEREM 

 2019. ÁPRILIS 6. 
 SZOMBAT 10.00 ÉS 11.30 

MŰSOR

EGYÜTT ZENÉLÜNK –
A PARAFÓNIA ZENEKARRAL

Műsoron Vivaldi, Bach,
Albinoni, Pachelbel,
Haydn, Beethoven,
Csajkovszkij, Grieg,
Scott Joplin és Kodály
Zoltán művei.

KÖZREMŰKÖDIK
Parafónia Zenekar

MŰSORVEZETŐ
Székely Edit

VEZÉNYEL
Fabényi Réka

A Parafónia Zenekar fogyatékkal élő gyermekek zenei foglalkoztatása céljából alakult 1995-ben, Vető Anna vezetésével. Közismert a zene óriási fejlesztő hatása minden gyermek számára, ez a hatás az értelmileg sérült embereknél még sokkal fontosabb. Minden tevékenységben, az iskolai oktatás során és felnőtt életükben is eredményesebbek lesznek, és ami a legfontosabb, az énekléssel, hangszerjátékkal átélhetik a zenélés örömét. Ebben a tevékenységben nagy segítség volt egyrészt a híres zeneszerző, a német Carl Orff által kifejlesztett ütőhangszerek sokasága és a Heinrich Ullrich gyógypedagógus által kidolgozott „színes kotta-rendszer.” Az együttes neve, amelyet 2003-ban vett fel, a latin „para” (kicsit különböző) és „fónia” (együtthangzás) szavakból állt össze. A zenekar rengeteg fellépéssel büszkélkedhet, rádió- és tévéfelvételek, rangos fesztiválok vendégei voltak, felléptek a Zeneakadémián, a Müpában, jártak több országban. Vezetőjük, Fabényi Réka, ének-zene tanár. Műsorukat a klasszikus zene kimeríthetetlen kincsestárából állítják össze, de szerepelnek benne régi korok, illetve különböző népek táncai is. Közös hangversenyünkön az együttes saját repertoárjából mutat be válogatást, majd közösen muzsikál a MÁV Szimfonikusok zenészeivel is.

Budapest, 2012. október 4.
A Parafónia zenekar koncertje a Körcsarnokban Budapesten, ahol a huszadik születésnapját ünnepli a Down Alapítvány 2012. október 4-én. Az érdeklődőket szakmai konferenciákkal, ingyenes kiállításokkal, kulturális programokkal várják.
MTI Fotó: Földi Imre

A Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozunkba.

https://www.janegoodall.hu/index.html

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten.

Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben 411 akcióval zajlott. Európai szinten 16570 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.

A 2020-as Hulladékcsökkentési Hét november 21-29. között kerül megrendezésre. A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora 2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság felkérésére és támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft.

https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/