Tisztelt Közönség!

„ Az igazi művészet, mint a mozarti felhangzás, tökéletesen érthető, és tökéletesen megmagyarázhatatlan” –mondta Samuel Beckett. Nem véletlen, hogy egy mozarti dallamot jelölt hasonlatként, mint az érthetetlen tökélyt. A művészeti ágak között a zene az, ami a legkönnyebben megszólítja az embereket és a lélek mélyéig hatol. Ereje enyhíti a belső feszültséget, és akármilyen nehézségekkel küzdünk épp, elülteti bennünk a remény magjait. Meggyőző ereje van. Meggyőz, hogy a világban, túl a horizonton, túl a határokon létezik a béke, az örök igazság és harmónia. Ez sugárzik át a klasszikus darabokon is, melyekben a sokféle hangszer összehangban csendül fel, egymást segítve, egymást kiegészítve, olykor túlharsogva vagy éppenséggel helyet adva a másiknak. Akárcsak az egymással boldogan élő emberek között.

A MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikája is minden időben erőt adott az embereknek. Nincs még olyan messze 1945, mikor a Magyar Államvasutak egykori igazgatója, Varga László felkérte az Operaház egyik karmesterét, Szőke Tibort, hogy alapítson zenekart, ami a vasúttal járja majd az országot. Céljuk az volt, hogy a világháború veszteségei után ne csak az ország, hanem az emberi lélek is reményre leljen a művészet segítségével. A törekvés most, 2022-ben is hasonló. A járványok és háborúk tépázta világban a lélek sebeit be kell gyógyítani. A klasszikus zene örömet adó, felemelő szépsége segít elfeledtetni a veszteségeket, és inspirál a folytatásban. A MÁV Szimfonikusok alapítói sok ezer ember életébe vittek örömöt, ahogyan a ma zenészei is rendületlenül dolgoznak a közönségért.

A 2022/2023 évadban századok óta sikeres zeneművek és modern darabok egyaránt felcsendülnek majd, vendégkarmesterek, külföldi és magyar szólisták bővítik a zenekart egy-egy koncert erejéig. Folytatódik a rendhagyó előadássorozat is, melyben a zenekar tagjai egy-egy pódiumbeszélgetéshez biztosítják a muzsikát, mintegy ráerősítve a gondolatokra a zene által keltett érzelmek által.

Büszke vagyok arra, hogy a MÁV-Volán-csoport a MÁV Szimfonikus Zenekar támogatója. Mi, közösségi közlekedést megteremtők és zenészek hasonlóak vagyunk: célunk az összehangolt munka, a másikra figyelő játék. Ez a szemléletmód adja együttműködésünk sikerét is. Összetartásunkkal és jóindulatunkkal segítjük egymást és az emberiséget a válságok idején is.

Jó szórakozást kívánok a 2022/2023-es évad hangversenyeihez!

Dr. Homolya Róbert
MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgató

Dr. Homolya Róbert
elnök-vezérigazgató MÁV Zrt. (2018-2022)