Tisztelt Közönség!

A gyermek előbb tanul meg énekelni, mint beszélni. Előbb tud rajzolni, mint írni, és előbb fedezi fel a táncot, mint a járást. A művészet kifejezésére és befogadására az emberi természetnek egy egész életen át ösztönösen szüksége van. A művészeti ágak között pedig a zene az, ami a legkönnyebben megszólítja az embereket és a lélek mélyéig hatol. Harmonizáló ereje enyhíti a belső feszültséget, és akármilyen nehézségekkel küzdünk épp, elülteti bennünk a remény magjait.
Éppen ezért a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikája is minden időben erőt adott az embereknek. Nincs még olyan messze 1945, mikor a Magyar Államvasutak egykori igazgatója, Varga László felkérte az Operaház egyik karmesterét, Szőke Tibort, hogy alapítson zenekart, ami a vasúttal járja majd az országot. Céljuk az volt, hogy a világháború veszteségei után ne csak az ország, hanem az emberi lélek is reményre leljen a művészet segítségével. A törekvés most, 2021-ben is hasonló. A járvány tépázta világban nemcsak a gazdaságot kell újraindítani, hanem a lélek sebeit is be kell gyógyítani. A klasszikus zene örömet adó, felemelő szépsége segít elfeledtetni a veszteségeket, és inspirál a folytatásban. Anno a Szimfonikusok alapítói sok ezer ember életébe vittek örömöt, ahogyan a ma zenészei is rendületlenül dolgoznak a közönségért. Ebben az új évadban századok óta sikeres zeneművek és modern darabok egyaránt felcsendülnek majd, vendégkarmesterek, külföldi és magyar szólisták bővítik a zenekart egy-egy koncert erejéig. Reméljük, hogy a hangversenyek immár élő közönség előtt szólhatnak, és a MÁV Szimfonikusok a nézőtér soraiban üdvözölhetik visszatérő és új vendégeiket.
Adjon nekünk hitet a zene: hitet az újrakezdésben, hitet a közösség erejében és az összetartásban. Büszke vagyok arra, hogy a MÁV-Volán-csoport a MÁV Szimfonikus zenekar támogatója. Mi, közösségi közlekedést megteremtők és zenészek hasonlóak vagyunk: célunk az összehangolt munka, az egymásra figyelő játék. Ez a szemléletmód adja együttműködésünk sikerét is.
Jó szórakozást kívánok a 2021/2022-es évad hangversenyeihez!

Dr. Homolya Róbert
MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgató

Dr. Homolya Róbert
elnök-vezérigazgató MÁV Zrt.