KÖZLEMÉNY

 

2021 szeptemberében, immár HARMADIK ALKALOMMAL kerül megrendezésre Budapesten a III. NEMZETKÖZI DORÁTI ANTAL KARMESTERVERSENY, melyre a jelentkezés határidőt, a pandémiára való tekintettel, 2021. JÚLIUS 19-IG MEGHOSSZABBÍTJUK.

 

A komolyzenei eseménysorozat a Classics Management Kft. és az Overture Nonprofit Közhasznú Kft., a MÁV Szimfonikus Zenekar, a BRAAAVI Performing Arts Group cégcsoport és az Artes Italia közreműködésével, valamint a Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem támogatásával valósul meg.

Az eredeti, július 12-i jelentkezés határidőt a pandémiára való tekintettel JÚLIUS 19-IG MEGHOSSZABBÍTJUK.

A verseny célja, hogy valódi karrierlehetőséget biztosítson a feltörekvő zenekari karmestereknek, akik nemzetiségtől és kortól függetlenül jelentkezhetnek a megmérettetésre. A versenyt Budapesten rendezzük 2021. szeptember 4. és 11. között. A résztvevők kiválasztására 2021. március 1. és JÚLIUS 19. között kerül sor a beküldött videóanyagok és önéletrajzok értékelése alapján.

 

SZABÁLYZAT

A verseny két fő szakaszból áll. Az ELŐVÁLOGATÓ 2021. március 1-jétől JÚLIUS 19-ig tart, melynek során a videóanyagokat és az önéletrajzokat értékelik. Az ELSŐ FORDULÓRA, illetve a további eseményekre 2021. szeptember 4. és 11. között kerül sor Budapesten a MÁV Szimfonikus Zenekar részvételével. A versenyre nemzetiségtől és kortól függetlenül jelentkezhetnek a karmesterek (a korábbi versenyek győzteseinek kivételével).

 

 A VERSENY FELÉPÍTÉSE

ELŐVÁLOGATÓ

A regisztrációhoz a karmestereknek el kell küldeniük jelentkezésüket – kizárólag e-mail útján – a weboldal jelentkezési oldalán leírtaknak megfelelően. A jelentkezőknek két merőben eltérő karakterdarab videójának linkjét kell elküldeniük. A jelentkezések elküldésének határideje: 2021. JÚLIUS 19.

BEVÁLOGATOTT JELENTKEZŐK ÉS HELYSZÍNEK

A beválogatott jelentkezőket e-mailben értesítjük, és a beválogatott jelentkezők nevének listáját a weboldalon is közzétesszük. A verseny helyszínei:

– a MÁV Szimfonikus Zenekarának próbaterme: Budapest, Stefánia utca 61. (első és második forduló)

– Budapesti Olasz Kultúrintézet: Budapest, Bródy Sándor u. 8. (középdöntő)

– Liszt Ferenc Zeneakadémia, Liszt terem: Budapest, Liszt Ferenc tér 8. (döntő)

A középdöntő és a döntő közönség előtt zajlik és a verseny oldalán is közvetítjük.

ELSŐ FORDULÓ (2021. szeptember 4., szombat; szeptember 5., vasárnap és szeptember 6., hétfő)

Az első fordulón legfeljebb 60 jelentkező vehet részt. A következő fordulóba jutottak nevét még aznap (éjfélig) közzétesszük.

MÁSODIK FORDULÓ (2021. szeptember 7., kedd és szeptember 8., szerda)

A második fordulón legfeljebb 20 jelentkező vehet részt.

KÖZÉPDÖNTŐ (2021. szeptember 9., szerda)

A középdöntőbe 8 jelentkező kerülhet be. A középdöntő darabjainak előadására közönség előtt kerül sor. A jelentkezők előadása legfeljebb 30 perc lehet. A döntőbe jutottak nevét még aznap (éjfélig) közzétesszük.

DÖNTŐ (2021. szeptember 11., hétfő)

Csak két versenyző jut a döntőbe, mindkét versenyzőhöz kijelölünk egy csoportot és kb. 75 perc áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a döntőre, ahol a versenyző a csoportjával adja elő a darabot. A döntő (a próba és maga a koncert) darabjainak előadására közönség előtt kerül sor.

 

DÍJAK

  1. DÍJ

2500 euró

– Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara: egy koncert a 2022/2023-as évadban;

–  MÁV Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2021/2022-es évadban;

– Plocki Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;

–  Örmény Állami Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;

–  Genfi Nemzetközi Zenekar (Orchestre International de Genève): egy koncert a 2021/2022-es évadban;

– hivatalos oklevél.

  1. DÍJ

2500 euró

– MÁV Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2021/2022-es évadban;

– Plocki Szimfonikus Zenekar: egy koncert a 2022/2023-as évadban;

– hivatalos oklevél.

 A NEMZETKÖZI DORÁTI ANTAL KARMESTERVERSENY ARANYMEDÁLJA

Az a 6 versenyző, aki bejutott a középdöntőbe, azonban nem került be a döntőbe, megkapja a Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny aranymedálját. A középdöntősök oklevelet kapnak, amely igazolja, hogy bejutottak az immár harmadik alkalommal megrendezett Doráti Antal Karmesterversenyre. Az előválogatón továbbjutott versenyzők részvételt igazoló oklevelet kapnak.A középdöntő és a döntő közönség előtt zajlik; az eseményekre a nemzetközi ügynökségek képviselői is hivatalosak.

 

 A ZSŰRI

John Axelrod, a Kiotói Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere; a Real Orquesta Sinfónica de Sevilla művészeti igazgatója;

Oleg Caetani, aki Torinóban elnyerte a RAI (Olaszország közszolgálati rádió- és televíziótársaságának zenekara) díját, valamint Berlinben megnyerte a Karajan versenyt;

Anna Duczmal Mroz, a lengyel rádió Amadeus Kamarazenekarának művészeti igazgatója;

Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekarának ügyvezető igazgatója;

Myron Michailidis, a Philharmonisches Orchester Erfurt és az Erfurt Opera főzeneigazgatója;

Sergey Smbatyan, az Örmény Állami Szimfonikus Zenekar művészeti igazgatója és vezető karmestere.

 

JELENTKEZÉS

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

  • Kitöltött és aláírt jelentkezési lap;
  • Link a videóanyagokhoz;
  • 1 kép;
  • A jelentkezési díj megfizetésének igazolása;

Az előválogatóhoz szükséges jelentkezési nyomtatványokat és dokumentumokat 2021. JÚLIUS 19. éjfélig (UTC szerint) kell megküldeni az alábbi e-mail-címre: antaldoraticompetition@gmail.com

 

További információkért látogasson el weboldalunkra:

www.antaldoraticompetition.com