Erdélyi Miklós bérlet 1.

 LISZT ACADEMY 
 NAGYTEREM

 2021. SZEPTEMBER 22. 
 SZERDA 19:00

PROGRAM
Shostakovich: Festive Overture in B major, Op. 96.
Szkrjabin: fisz-moll zongoraverseny
Tchaikovsky: Symphony No. 5

FEATURING
Szabó Marcell (zongora)

CONDUCTOR
Káli Gábor

Két fiatal, még harmincas éveiben járó, de máris sok sikert elkönyvelt, nagyon tehetséges magyar muzsikus fellépése teszi emlékezetessé a MÁV Szimfonikus Zenekar évadnyitó koncertjét. Káli Gábor karmester Budapesten megkezdett tanulmányait Berlinben fejezte be. 2018-ban megnyerte a Hongkongi Nemzetközi Karmesterversenyt, majd megnyerte a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál karmesterversenyét is. Nemzetközileg ismert karmester, óriási sikereket ért el a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Franciaországban, Németország legrangosabb operaházaiban és koncerttermeiben, Lengyelországban, Szingapúrban, Finnországban, Írországban, és természetesen Magyarországon is.

Szabó Marcell zongoraművész 2012-ben diplomázott a Zeneakadémián, több nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen (2014. Párizs – 1. díj és különdíj). Kísérletező kedvű és a zenetörténetben is elmélyülten járatos, nemrég egész napos koncertsorozatot állított össze a XX. század elejének francia zenéjéből, 2018-ban pedig orosz zenei fesztivált szervezett.

Az orosz zenének egyfajta keresztmetszetét mutatják be hangversenyükön: Csajkovszkij 1888-ban komponált V. szimfóniája a nagy romantika fénykorát idézi. Alekszandr Szkrjabin (1872-1915) a XX. századi zenéhez vezető átmeneti kor egyik jelentős alkotója. Zongoraversenyét 1898-ban mutatták be, nálunk ritkán hallható szép és értékes mű, Sosztakovics pedig a sztálini Szovjetunió borzalmas körülményei között küzdött azért, hogy alkothasson – ennek a kornak lenyomata az 1954-ben komponált Ünnepi nyitány.