Festetics bérlet 4.

 FESTETICS PALACE
 TÜKÖRTEREM 

 2021. JÚNIUS 10.  
 CSÜTÖRTÖK 18:00  

PROGRAM

Mozart: F-dúr divertimento KV 138.
Mendelssohn: d-moll hegedűverseny
Haydn: A-dúr szimfónia No. 59 „A tűz”

FEATURING
Kelemen Gáspár (hegedű)

CONDUCTOR
Gábor Takács-Nagy

Mozartról szólva gyakran emlegetik őt abban az értelemben, hogy kezében a legfelszínesebb szórakozás céljára készült alkalmi zenék is bámulatra méltó remekművekké váltak. Szerenádok (esti muzsikák) és divertimentók hosszú sorát komponálta, és ahogy a szimfónia, vagy az opera, ez a műfaj is végig kíséri életét. A ma este felcsendülő F-dúr divertimento 1772-ben keletkezett, szerzője még nem töltötte be tizenhatodik életévét. Ekkor nevezik ki díjazott koncertmesternek. Három divertimentót komponált ebben az évben, mindhármat vonós zenekarra, mindegyik három tételes, gyors-lassú-gyors felépítésű.
Mendelssohn 1822-ben, gyerekfejjel komponálta d-moll hegedűversenyét, amelyet halála után hoztak nyilvánosságra, a nagyközönséget pedig Yehudi Menuhin ismertette meg vele 1952-ben. „Tele van invencióval, biztos ízléssel, szabadon és rugalmasan kezeli a formákat és a hangnemeket.” – mondta róla Menuhin. A 13 éves szerző által komponált művet Kelemen Gáspár, a 13 éves, nagy reményekre jogosító hegedűművész-palánta előadásában élvezhetjük.
Takács-Nagy Gábor különlegesen nagyra becsüli és szereti Joseph Haydn műveit, ma egy újabb művel gyarapítja zenekarunk Haydn-repertoárját. A Mester 1768-ban, az Esterházy hercegek udvari karmestereként komponálta 59. szimfóniáját, amelynek az utókor adta „A tűz” ragadványnevet, valószínűleg első tételének sistergően gyors mozgására utalva.

Belépés a járványügyi szabályoknak megfelelően érvényes védettségi -, és személyi igazolvány, vagy útlevél együttes felmutatásával lehetséges.
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az egész épületben kötelező a maszk viselése!
Thank you!