Lukács Miklós bérlet 2.

 LISZT ACADEMY 
 NAGYTEREM 

 2020. NOVEMBER 5.  
 Thursday 7pm  

Műsorváltozás !
A Zeneakadémia kérésére a kórusműveket a járványügyi helyzetre való tekintettel töröljük a műsorból, így Cherubini: d-moll rekviemjét is.
PROGRAM
Schubert: VI.,C-dúr szimfónia
Bizet: C-dúr szimfónia

CONDUCTOR
Gergely Kesselyák

Hangversenyünk műsora eredeti elképzeléseink szerint a Mindenszentek és a  Halottak napja ünnepéhez kapcsolódott, a zeneirodalom egyik ritkábban játszott halotti miséje, Cherubini: d-moll Requiemének előadásával. Ez a mű egyszerű és szerény eszköztárával, azzal, hogy a zeneszerző tudatosan nem akart szép zenét írni, a halál gondolatával való tudatos szembenézést és lelkiismeretünk komoly vizsgálatát sugallja  a hallgatónak. A koronavírus-járvány miatt sajnos lehetetlenné vált a kórus közreműködése, ezért kénytelenek vagyunk lemondani e nagy mű előadásáról, helyesebben: elhalasztjuk békésebb időkre.

A hangverseny karmestere, Kesselyák Gergely az eredeti műsorban is szereplő Schubert-szimfónia mellett Georges Bizet C-dúr szimfóniáját tűzte műsorára. A két zeneszerző születési ideje között majdnem pontosan 40 év a különbség: Schubert 1797-ben, Bizet 1838-ban született. Ettől eltekintve sokminden párhuzamos közöttük. Mindketten rövid ideig éltek: Schubert 31 éves korában, Bizet életének 37. évében halt meg. Mindketten nagyon fiatalon komponálták művüket: Schubert 20 éves korában írta a VI. szimfóniát, Bizet 17 évesen az ő egyetlen szimfóniáját. Egyik művet sem adták elő a szerző életében. Schubert zenéjében a zenetudósok felfedezni vélik Rossini, a Bécsben akkoriban roppant népszerű, nagy olasz operaszerző  stílusának hatását, Bizet későbbi, színpadi műveiben többször is idézi a Szimfónia egyes témáit és az opera műfaja már ott él tudatában, hiszen néhány év múlva ő írja majd meg minden idők legtöbbet játszott dalművét, a Carment. Végül: mindkét mű hangneme C-dúr, a legvilágosabb hangnem, amely legtöbbször ünnepélyes, örömteli zenék hangneme és valóban, mindkét mű csupa öröm és vidámság. Szorongásokkal, óvatossággal, sokszor bezárkózással terhes 2020-as életünkben néhány percre lazítsa fel lelkünket ez a két nagyszerű mű!