Szőke Tibor mesterbérlet 2. – MŰSORVÁLTOZÁS! ONLINE KÖZVETÍTÉS!

 MÜPA 
 BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM 

 2021 FEBRUÁR 18. 
 CSÜTÖRTÖK 19:30  

PROGRAM

Mozart: D-dúr (Haffner) szimfónia, K.385
Beethoven: I. szimfónia, C-dúr, op. 21
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny

FEATURING
Maxim Vengerov (hegedű)

CONDUCTOR
Gábor Takács-Nagy

Maxim Vengerov személyében olyan hegedűművészt üdvözölhetünk, akit sokan korunk legjobb vonós hangszeres művészének tartanak. Zenekarunkhoz fűződő barátsága abban is megnyilvánul, hogy 2019 óta immár harmadszor üdvözölhetjük a MÁV Szimfonikusok koncertjein. A járványhelyzet miatt elkerülhetetlen műsorváltozásnak sokan talán örülnek is, mert a hegedűverseny-irodalom egyik legnépszerűbb, gyönyörű darabját adja elő hangversenyünkön.
Takács-Nagy Gábor eredetileg két jól ismert magyar művet tűzött volna műsorára, helyettük Mozart és Beethoven egy-egy szimfóniája hangzik el. Mozart életművének „leltára” 41 szimfóniát tartalmaz, ezek sorában a 35. a Haffner-szimfónia, amelyet 1782-ben komponált, abban az időben, amikor már véglegesen letelepedett Bécsben és önálló művészként élte életét. A mű mégis „visszautal” salzburgi éveire, a névadó, Haffner ugyanis a város polgármestere volt. Az ő egyik családi eseményére komponált Mozart szerenádot, ezt alakította át szimfóniává.
Beethoven művének az ad különleges jelentőséget, hogy a kilenc óriásból álló sorozat első darabja, a zeneszerző első találkozása a szimfónia műfajával. Nagyszerű darab, tele eredeti ötletekkel, invencióval, még humorral is – de különösen izgalmas nekünk, mai hallgatóknak úgy hallgatni, hogy tudjuk, hová vezet az út, amelynek ez az első lépése.