Beethoven Forever – A MÁV Szimfonikus Zenekar és Maxim Vengerov hangversenye a Müpában

„…Beethoven zenéje részt követel az életből, fellázít, megráz, megríkat és megkacagtat, magadba térít és harcba küld: állást foglal, cselekszik, harcol minden pillanatban…Olyan őszinte, olyan forró, olyan leplezetlen, amilyen zene még sohasem volt…vallomás és himnusz, védő- és vádbeszéd, kiáltvány az emberiséghez…”   Szabolcsi Bence: Beethoven – Művész és műalkotás két korszak határán

 

Maxim Vengerov a világ legkiválóbb hegedűművészeinek egyike, gyakran emlegetik úgy, mint korunk legnagyobb vonós-hangszer játékosát. Öt éves korában kezdett hegedülni, 10 éves korában már első díjat nyert a Fiatal Hegedűsök H. Wieniawsky Nemzetközi Versenyén. 1987-ben, amikor tanára, Zakhar Bron elköltözött Oroszországból és a Londoni Királyi Zeneakadémia tanára lett, Vengerov édesanyjával utánament, később Bron után költöztek Lübeckbe is. 1990-ben Londonban 1. díjat nyert a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen, azóta koncertező hegedűművész. Már az első években több CD-je jelent meg, melyeket rangos díjakkal ismertek el (Grammy, Edison, Echo Classic, stb.) 2005-ben vállsérülést szenvedett, ekkor kezdett intenzíven foglalkozni a vezényléssel. 2010-ben a Gstaad-i Menuhin Fesztivál zenekarának vezető karmestere volt. Sokfelé tanít, többek között Svájcban a Menuhin Zeneakadémián és a Londoni Királyi Zeneakadémián, számos nagy hegedűverseny zsűrijének tagja vagy elnöke. Az 1727-ben készült „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn játszik, Jasha Heifetz egykori vonójával.

Maxim Vengerov 2019 óta többször is fellépett már a MÁV Szimfonikus Zenekarral, idén a Müpában, március 16-án – ötödik alkalommal – csodálhatja meg virtuóz játékát a közönség, Takács-Nagy Gábor vezényletével.

A Svájban élő Takács-Nagy Gábor karmester a Takács Quartet alapító hegedűművészeként vált világhírűvé és 2002 óta vezényel. A genfi Zeneakadémia tanára, emellett a világ számos helyén vezet kamarazenei mesterkurzusokat. A Londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli professzora. 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től az angol Manchester Camerata zenekar szerződtette vezető karmesteréül. A MÁV Szimfonikus Zenekarban 2005 óta művészeti tanácsadóként irányította a vonósok műhelymunkáját és a zenekar új, kamarazenekari sorozatát. 2008-tól a zenekar első vendégkarmestere, 2010-2012 között vezető karmestere és művészeti vezetője volt. 2012-től mindmáig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere, 2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere. Számos elismerés birtokosa, Magyarországon 1982-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2017-ben Bartók-Pásztory díjjal, 2021-ben Prima Primissima díjjal tüntették ki.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/568116678509743