FELFEDEZÉSEK

Magyar Valentin, Temesvári Bence, Farkas Róbert

2022. november 20.
19:30
Budapest
MÜPA, Bartók Béla Hangversenyterem
Google térkép
Jegyvásárlás

MŰSOR

Dragony Tímea: ONYX - ősbemutató
Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16
Prokofjev: Sinfonia concertante, op. 125

KÖZREMŰKÖDIK

Magyar Valentin - zongora
Temesvári Bence - gordonka

VEZÉNYEL

Farkas Róbert
Mindig izgalmas élmény magyar zeneszerző új művét hallgatni. A Felfedezések sorozat estjén Farkas Róbert vezényli a MÁV Szimfonikus Zenekart és Dragony Tímea Onyx című opusával ismerteti meg a közönséget. Más felfedezést is ígér a hangverseny, hiszen Prokofjev csellóra és zenekarra írt kései kompozícióját, a Sinfonia concertante-t rendkívüli nehézsége miatt ritkán tűzik műsorra. A MÁV Szimfonikus Zenekar már többször is előadta, Mérei Tamás, Várdai István és több külföldi szólista közreműködésével. Ezenkívül sokak számára kínálhatja az örömteli első találkozás élményét e mű szólistája, Temesvári Bence gordonkajátéka, vagy Grieg a-moll versenyművében Magyar Valentin zongorázása.

Dragony Tímea Nyíregyházán született, és első zenei tapasztalatait is ott szerezte a Cantemus kóruscsalád tagjaként. Később tanult a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Orbán György növendékeként. Műveit Budapest és több európai város -Drezda, Lipcse, Frankfurt, Amszterdam, Madrid - közönsége hallhatta. Onyx című szimfonikus zenekari kompozíciója ősbemutatóként hangzik fel a hangversenyen.

Magyar Valentin a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója Némethy Attila, Szokolay Balázs és Dráfi Kálmán növendékeként. Számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel. Temesvári Bence a Bécsi Zeneakadémián tanul, mestere Somodari Péter és Várdai István. Az elmúlt években több hazai és külföldi nemzetközi versenyen ért el előkelő helyezést. 2022 óta a Bécsi Szimfonikusok szólamvezetője.

Rendező: MÜPA