Festetics bérlet 1.

 FESTETICS PALOTA 
  TÜKÖRTEREM

 2021. SZEPTEMBER 16. 
 CSÜTÖRTÖK 18:00
 IN MEMORIAM VARGA TIBOR 

MŰSOR
Bach-Weiner: Andante BWV.1003
J.S. Bach: d-moll versenymű két hegedűre BWV.1043
Mozart: A-dúr hegedűverseny K.219
Weiner: Pastorale, Fantázia és Fúga

KÖZREMŰKÖDIK
Stuller Gyula, Stuller Barnabás (hegedű)

VEZÉNYEL
Takács-Nagy Gábor

Varga Tibor hegedűművész 1921. július 4-én, 100 évvel ezelőtt született Győrben. Kitűnő hegedűművész volt, Hubay Jenő és Carl Flesch voltak a tanárai. 1956-ban a svájci Sion városában megalapította saját nyári zeneakadémiáját, amely mindmáig nagyon népszerű és a világ minden tájáról jönnek a növendékek továbbképzés céljából. Mind Stuller Gyula, mind Takács-Nagy Gábor sokat köszönhetnek neki.

Takács-Nagy Gábor erre a hangversenyre hegedűművész-tanár kollégát hívott meg: Stuller Gyula (sz. 1962) budapesti és londoni főiskolai tanulmányok után a Freiburgi és a svájci Sion város főiskoláján tanít. Sok hangversenyen szerepel, szólistaként, de elsősorban kamarazenészként. Weiner Leó (1885-1960) hosszú évtizedeken át volt a Zeneakadémia legendás hírű tanára. Kamarazenét tanított, a XX. század első felében felnőtt muzsikusok között mindenki tanult tőle valamilyen módon. Emellett gazdag invenciójú, szellemes zeneszerző. A MÁV Szimfonikus Zenekar több éve készít hanglemezfelvételeket műveinek összkiadása számára. Takács-Nagy Gábor is tanítványa volt. Mestere előtt egy átirat és egyik híres művének előadásával tiszteleg. A hangverseny műsora a zenetörténetet követi Bachtól Weinerig. Bach szólóhegedűre írott szonátái közül a második, a-moll szonáta Andante tételét írta át Weiner vonósnégyesre, illetve vonószenekarra. Bach híres kéthegedűs versenyművében Stuller Gyula partnere saját fia lesz. Egy kamarazenekari koncert műsorából nem hiányozhat a bécsi klasszikusok legalább egyike. Mozart öt híres hegedűversenye közül az utolsó, A-dúr hangnemű darab hangzik el, melynek különlegessége a rondóformájú zárótétel egyik, cigányos közjátéka.

Figyelem! 

A Festetics Palota közleménye: Az épületbe belépéskor egy nyilatkozatot kell kitöltenie mindenkinek, illetve maszkot kell viselni a lépcsőházban, mosdókban. A Tükörteremben,  és a mellette lévő kiszolgálóhelyiségekben nem kötelező a maszk.

Köszönjük szíves megértésüket!