KORTÁRS MAGYAR EST

Oross Veronika, Illés Eszter, Sáfár Orsolya, Vajda Gergely

2022. május 30.
19:00
Budapest
Festetics Palota
Google térkép

MŰSOR

Hollós Máté: Empressions
Tóth Péter: Lorca sanzonok
Fekete Gyula: Fuvolaverseny (szólista: Oross Veronika)
Madarász Iván: Pán sípja (szólista: Illés Eszter)
Madarász Iván: Sheol

KÖZREMŰKÖDIK

Oross Veronika, Illés Eszter (fuvola)
Sáfár Orsolya (ének)

VEZÉNYEL

Vajda Gergely
A hangverseny a Magyar klasszikus zene napja részeként valósul meg.

A Sheol Madarász Iván ouvre-jében különös helyet foglal el. A szerző munkásságában a népzenei ihletés szinte sosem jelenik meg. Ebben a kamarazenei művében – bár csak foszlányszerűen – két magyar dallam is felsejlik egy-egy pillanatra. A „Szól a kakas már” kezdetű dallam a 19. századi zsidó közösségek halotti éneke volt, a másik pedig a kezdő motívumában az ezzel távoli rokonságban lévő „Ha folyó víz volnék” című dallam. A Sheol a héber alvilág, nem pokol, hanem mint a görög Hádész minden elköltözött lélek helye: így a mű sajátos hangulatú halotti zene. A Sheol bemutatója Svédországban, az ISCM, a Kortárs Zene Nemzetközi Társasága Világfesztiválján volt.

Hollós Máté Empressions című darabja érdekes szerkezetű versenymű, pontosabban kettősverseny. Két brácsaszólam áll szemben, „concertál” a zenekarral. A három tételes mű középső részében a két szólóhangszer magányos, zenekari háttér nélküli szerepet kap. A szerző ezt a művét Rivka Golani, nemzetközi hírű brácsaművész felkérésére írta. A bemutatójára 2010-ben a kanadai Fortmacleod Empress Színházban kerül sor, innen a cím szójátéka.

Tóth Péter Lorca sanzonok című, vonószenekarra és énekhangra készült dalsorozata a szerző egyik legnépszerűbb kompozíciója. Iván Ildikó lemezre rögzítette, Temesi Mária, Sáfár Orsolya és Meláth Andrea számos hangversenyen adta elő nagy sikerrel. A különböző költemények bár látszólag függetlenek egymástól, mégis egy látens történetet mesélnek el. Lorca különös hangulatot árasztó, helyenként misztikus költeményei új réteggel gazdagodnak a megzenésítés által, miközben a zeneszerző nagy hangsúlyt fordít arra, hogy a szövegek deklamációja a szövegértést segítse.

Fekete Gyula fuvolaversenye a MÁV Szimfonikus Zenekar szóló fuvolistája, Oross Veronika számára készült. A vonószenekar kísérte versenymű három tételes, követve a hagyományos tételkarakter-elosztást: gyors-lassú-gyors. Hangrendszere egy speciális hangsorra épül, amely által nem szokványos tonális harmóniák alakulnak ki a mű során, de valamelyest érződnek a funkciós vonzások, feszültségek és oldások.

Az esemény ingyenes, regisztrációhoz nem kötött.