Korszakok Zenéje – Mozart / Eötvös / Dubrovay – október 13-án indul Lukács Miklós-bérletsorozatunk

Farkas Róbert vezényletével Mozart remekművei ölelik körbe két neves, kortárs magyar zeneszerző szerzeményeit 2022. október 13-i hangversenyünkön, a Zeneakadémián.

 

A zeneművek közötti kapcsolat lényege, hogy a ma élő zeneszerzők művei részben témájuknál fogva, részben zenei formájuk tekintetében szorosan kötődnek régi korok hagyományaihoz.

Eötvös Péter ma a világ egyik legelismertebb zeneszerzője, zenepedagógus és karmester. Számos hazai, és nemzetközi állami és szakmai díj birtokosa. Korunk zenei életének egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségének tekintik. Cello Concerto Grosso című művét 2011-ben mutatta be Berlinben a Berlini Filharmonikus Zenekar. A csellóversenyt öt nagyzenekar – a Berlini Filharmonikusok mellett a zürichi Tonhalle Zenekara, a norvégiai Bergeni Szimfonikusok, a kanadai Toronto Symphony Orchestra, és a dél-koreai Seoul Philharmonic Orchestra – megrendelésére komponálta. A mű különlegessége, hogy a cselló szólistán kívül a szimfonikus zenekar csellistái is párbeszédet folytatnak a nagyzenekarral, erre utal a Concerto grosso cím. A  hangverseny vendégszólistája Várdai István gordonkaművész, több rangos nemzetközi díj nyertese, és jelenleg a világ egyik legfoglalkoztatottabb csellistája. Sikeres szólókarrierje mellett a Bécsi Zeneművészeti Főiskola tanára.

Dubrovay László zeneszerző operát, táncjátékot, zenekari, kórus és elektronikus zenei műveket komponált. A Faust, az elkárhozott című balettjét az egyik legfontosabb és legmonumentálisabb alkotásának tartja. A mű 1995-ben készült el, a Budapesti Operaház megrendelésére. Története Goethe Faustjának első és második részét követi. A balettet 2016-ban mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A táncköltemény anyagából négy zenekari szvitet állított össze, amelyek hanglemezen is megjelentek, és hangversenyteremben is előadhatók. Ezen az estén az első szvitet hallhatja a közönség zenekarunk előadásában.

A két izgalmas kortárs darab előtt Mozart Varázsfuvola című operájának közkedvelt nyitánya csendül fel, amelyet 1791. szeptember 30-án, Mozart vezényletével Bécsben mutattak be. A hangverseny zárásaként Mozart legszemélyesebb hangvételű szimfóniáját, a g-moll szimfóniát hallhatja a közönség.

A Korszakok zenéje című koncertet Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere vezényli, aki a Zeneakadémia után Berlinben fejezte be tanulmányait. A magyarországi szimfonikus zenekarok mellett Németország több nagyvárosának operaházában is gyakran vezényel.

 

Jegyvásárlás: https://mav.jegy.hu/program/korszakok-zeneje-mozart-dubrovay-eotvos-vardai-istvan-farkas-robert-l1-133773/808659