Mesterkurzussal és külföldi koncertturnéval búcsúzik a 2021/2022-es évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar

Zenekarunk vezetése fontosnak tartja, hogy a zenekarhoz szólistaként, karmesterként érkező vendégművészeket időnként felkérje egy-egy mesterkurzus megtartására. Ezekkel az eseményekkel hozzájárul a hazai közép- és felsőfokú zeneoktatás színesebbé tételéhez, valamint a növendékek magas szintű továbbképzéséhez.

Michael Vaiman, a világhírű ukrán származású hegedűművész vezényletével ért véget a Festetics-bérlet koncertjeinek sorozata, amelynek műsorában Csajkovszij és Arenszkij darabjai mellett Mozart két versenyműve, a híres G-dúr hegedűverseny és a kéthegedűs „nagy versenymű”, a Concertome szerepelt. Az előadáson egykori tanítványa, Alexandre Dimcevski volt a partnere.

Michael Vaiman 2022. június 11-én, a MÁV Szimfonikusok próbatermében tartott mesterkurzust a Zeneakadémia legkiválóbb hegedűs növendékeinek. Külön érdekesség, hogy a résztvevők között volt Gajvoronszkaja Anna, aki ukrajnai menekültként tanul Budapesten – Lendvai György hegedűművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatójának növendéke –, akit a Mester külön örömmel fogadott a kurzuson. Michael Vaiman 1999 óta a Kölni Zene- és Táncművészeti Főiskola professzora, mellette tanított Angliában, az USA-ban, Kínában és Japánban.

Turné – Horvátország, Olaszország

Az elmúlt két évben a MÁV Szimfonikus Zenekar számára is kevés lehetőség adódott külföldi vendégszereplésekre. Nagy öröm, hogy az évad utolsó napjaiban (2022. június 9-én), Zágrábban, a Zeneakadémián Lorenzo Porzio vezényletével adott változatos művekből összeállított hangversenyt. Zongorán közreműködött a világ rangos koncerttermeinek népszerű szólistája Cristiana Pegoraro.

A turné június 12-én Milánóban, a Teatro Dal Verme színházban, június 13-án pedig Verbániában a Teatro Il Maggioreben folytatódott, Elena Casella vezényletével.